Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Roald Als

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokratiets krise skyldes velfærdsstatens krise

Kuren er at løse de kæmpe problemer Danmark står over for.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokratiet er i krise. Det er svært at komme udenom - selv for socialdemokraterne. Men mens vi har stirret os blinde på debatten om Helle Thorning som person har skylden, om krisen skyldes dårlig kommunikation eller løftebrud fra valgkampen, har vi fuldstændigt glemt at se tingene fra et større perspektiv.

Det burde være åbenlyst, at krisen går dybere end personer, kommunikation eller en enkelt valgkamp. Den danske velfærdsstat er i krise – og hermed er socialdemokratiets største projekt også i krise. I virkeligheden skyldes Socialdemokratiets krise derfor hverken dårlig kommunikation eller personlige magtkampe. Det skyldes en fejlslagen velfærdsstat.

Befolkningens reaktioner er klare og stikker langt dybere end debatten har givet udtryk for. Det er jo ikke tilfældigt, at det er de borgerlige der sætter dagsordenen i den offentlige debat.

Det er ikke tilfældigt at vi taler om et begyndende liberalt ungdomsoprør herhjemme, at LA i nogle målinger er det tredjestørste parti blandt unge vælgere – at der aldrig nogensinde før i verdenshistorien har været ligeså mange unge liberale som nu.

LÆS RITT BJERREGAARDS KOMMENTAR

Her står socialdemokraternes legitimitetskrise i skærende kontrast til liberalismens små, men mange sejre. Liberalismen har endnu ikke sejret over socialdemokratismen, men vi er rigtigt godt på vej.

Socialdemokratiets manglende evne til at forstå problemet er tydeligt. Hvis man så med i sidste afsnit af Debatten på DR2, kunne man se en lang række socialdemokrater komme med bud på hvorfor deres parti er i krise. Det ene bud var, at socialdemokratiet ikke har været gode nok til at kommunikere deres politik (læs: Danskerne har været for dumme til at forstå hvor meget godt, Socialdemokratiet gør for dem). Det andet var, at der manglede en finansskat eller bedre genoptjeningskrav på dagpengene – altså højere skat, flere reguleringer og mere stat i verdens største velfærdsstat.

De samme 'løsninger' vi har hørt på så længe, der har eksisteret socialdemokrater, holder simpelthen ikke længere. Vælgerne skriger på nye løsninger og dem har Socialdemokratiet ikke været i stand til at levere.

LÆS KOMMENTAR

Socialdemokraterne har alt for længe bildt befolkningen ind at den danske velfærdsstat er den bedste samfundsmodel i verden. Nu bliver de mødt af virkeligheden. Nej, Danmark er ikke landet, der flyder med mælk og honning. Vi kan ikke bare lukke os af fra en omverden i konkurrence og udvikling og så tro, at vi flyder ovenpå. Om bare et par er vi det kun 19. rigeste land i verden. Til den tid er vi det fattigste land nord for Alperne!

POLITIKEN MENER

Vi har verdens højeste skattetryk. Hvordan kan det overhovedet overraske, at de unge i stigende grad vender velfærdsstaten ryggen, når den eneste løsninger Socialdemokraterne og deres venner kan byde på er højere skat, flere reguleringer og mere stat?

Vi har allerede vundet guld i de discipliner. Skal vi ikke tage os til takke for det, og så for en gangs skyld prøve at tænke nyt og modigt, i stedet for at grave vores egen grav dybere og dybere?

De fleste socialdemokrater har fået øjnene op for krisen i deres parti. Nu er tiden kommer til også at se krisen for den danske velfærdsstat. Politikerne kan simpelthen ikke være bekendte at stikke vælgerne blår i øjnene og lulle dem i søvn med vuggeviser om velfærdsstaten tilstand, når det er så absurd tydeligt hvor Danmark er på vej hen.

LÆS SIGNATUR

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis ikke politikerne begynder at tage at tage Danmarks problemer alvorligt, så er det ikke kun socialdemokraterne der bliver ramt. Det bliver også de svageste, der ikke kan få et arbejde, de syge der ikke kan ordentlig behandling på hospitalerne og børnene, der går glip af muligheden for en god og solid uddannelse.

Fundamentet for at det danske samfund kan bære disse opgaver, er at vi også har en velstand at leve af i fremtiden. Det kommer vi ikke til, hvis vi stædigt fastholder status quo.

LÆS KOMMENTAR

Socialdemokratiets krise er symptomet, på den sygdom den danske velfærdsstat lider. Kuren er derfor ikke at vælte Helle Thorning af pinden, at kommunikere lidt anderledes eller gennemføre et par ekstra skatter. Kuren er at løse de kæmpe problemer Danmark står over for. Det er ikke bare Socialdemokratiets eneste mulighed, det er Danmarks eneste mulighed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden