Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeres kommende klassekammerater skal da kunne læse og skrive

Stop med at fordumme jeres egen uddannelse.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag har en masse gymnasieelever nægtet at modtage undervisning under parolen ’nej til mindre undervisning’. Hvis ikke eleverne forstår ironien i at demonstrere mod manglende undervisning ved at nægte at modtage selvsamme, så kan det måske heller ikke undre, at de heller ikke kan se værdien i at have helt basale krav til de nye gymnasieelever – du ved, sådan noget som at man f.eks. skal kunne læse og lægge til og trække fra.

I et sjældent klarsyn fra regeringen, har man nemlig besluttet, at optagelse på landets gymnasier kræver bestået dansk og matematik i afgangsprøven i folkeskolen. Hvis ikke du har dette, må du så tage en 10. klasses eksamen, hvor du derefter igen kan søge ind på gymnasiet. Jeg har svært ved at se, hvordan gymnasieeleverne kan være uenige i, at det kunne være fornuftigt at kræve, at deres nye klassekammerater som minimum kan læse og regne. Men det er de.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Philip Dimsits, udtaler, at han da ikke kan se, at fagligheden i danske gymnasier fejler noget, og at DGS da i øvrigt oplever dygtige elever, der kan en masse.

Billedet ser dog en smule anderledes ud for de, der modtager de færdige studenter. F.eks. har 48 procent af universitetsundervisere i en undersøgelse foretaget af Altinget fortalt, at de har oplevet et dyk i de nye studerendes færdigheder.

Man fristes til at spørge, hvad DGS’ egentlige ærinde er. Ønsker de bedre gymnasier, eller vil de bare for alt i verden undgå, at der stilles krav til gymnasieeleverne? De fleste vil nok hævde, at det ikke ligefrem opkvalificerer undervisningen i gymnasiet, hvis der lukkes elever ind, der først skal lære deres ABC, før de kan følge med. Dette har DGS-formanden dog en løsning på: Han mener, at man skal stoppe med »udelukkende at vurdere folk på baggrund af karakterer« og fortsætter med at forklare, at det er snæversynet at vurdere folk på et tal alene.

Det er umuligt at denne mildest talt fordummende holdning til gymnasiet deles af gymnasieeleverne. Jeg kender ligesom formanden for DGS en masse gymnasieelever, der er rigtig dygtige og sætter stor ære i flid og hårdt arbejde. Modsat dem, der færdes i DGS-kredse, forventer de dog, at der stilles krav til dem – både hjemmefra, men også fra gymnasierne.

Så kære DGS og landets gymnasieelever. Lad os ikke kun stille krav til politikerne og gymnasierne, men også til eleverne. Herfra tænkes der, at en god start ville være, at jeres klassekammerater kan læse og skrive, før de kommer på gymnasiet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden