Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg frygter politikernes reaktioner på terroren

Stort set alle partier i Folketinget er efterhånden hoppet med på den hadske indvandrerkritik.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konsekvenserne af terror-tragedien i Paris slutter ikke ved terroristernes død. Allerede inden angrebet er ovre, og chokket har fortaget sig, går politikerne nemlig på rov. Der gik nemlig ikke et øjeblik inden politikerne skulle udnyttede tragedien til fulde.

Som politiker sikrer du dig let både billige pluspoint blandt vælgerne og kan samtidig også bruge tragedien til at bevise præcis hvor handlekraftig og stærk en politiker, du er.

Men bag verdenshistoriens allerstørste tragedier står handlekraftige og stærke politikere.

LÆS LEDER

Og her er det uhyggelige for os mennesker. Ikke bare skal vi forholde os til tragedien i Paris, hvor der skete en af de mest vanvittige og umenneskelige ting, vi kan forestille os, men vi skal nu også forberede os på den politiske tragedie, der følger.

Prøv at huske tilbage på 11. september 2001. I kølvandet på terrorangrebet kom der dels et årti af krige med tusinder af liv på samvittigheden, dels en helt vildt skræmmende nationalisme, der sidenhen har fremmedgjort enhver muslim og dels en bølge af forfærdelig lovgivning, der har legitimeret tortur og systematisk overvågning. I dag kan du f.eks. ikke gå på nettet, uden at al din færden bliver logget af myndighederne.

Konsekvensen af os-og-dem--nationalismen er set før. Og netop nu er vores frihed og sammenhold truet på livet

Politikernes terror-reaktioner har kostet os dyrt og har ikke bragt os et skridt tættere på fred og tryghed.

Brian Esbensen skrev forleden om truslen fra nationalisterne. Men det er ikke kun nationalisterne, vi skal frygte. Det er hele Christiansborg. Terrorpakkerne blev vedtaget med bred politisk opbakning. Stort set alle partier i Folketinget er efterhånden hoppet med på den hadske indvandrerkritik.

Alt dette står i skærende kontrast til de løfter om forsvaret for frihed og sammenhold, der ellers kom fra politikerne dengang.

LÆS BRIAN ESBENSEN

Allerede nu – få dage efter terrorangrebet i Paris – er vores frihed og sammenhold atter truet.

Det mest kyniske og populistiske var, da Pia Kjærsgaard på selve dagen for angrebet (!) på Charlie Hebdo foreslog at indføre nødret i Danmark i kampen mod islamisterne.

Både Kjærsgaard og Claus Hjort Frederiksen har sidenhen sagt, at de vil begrænse ytringsfriheden for at bekæmpe fundamentalisme.

Senest har konservative Rasmus Jarlov kædet en lempelig og liberal udlændingepolitik sammen med terror.

LÆS TAREK HUSSEIN

Her burde vi som befolkning stoppe op og tænke: Er det her ikke terroristernes mål? At forstærke nationalismen, at kaste benzin på bålet og få de vestlige borgere til i endnu højere grad at mistænkeliggøre – ja sågar hade – muslimerne? At erodere søjlerne for vores demokrati og få os til at spille med musklerne for at vise, hvor hykleriske vores frihedsparoler er?

Behovet for handlekraft og løsninger er forståeligt– ja fuldt ud menneskeligt. Men tiden nu kræver først og fremmest eftertænksomhed. Ja, vi skal handle, ja vi skal finde løsninger, men gode løsninger besluttes ikke ud fra vrede og frygt.

Når Kjærsgaard, Hjort og Jarlov rider på frygten, skal vi ikke hoppe med på vognen. Vi skal ikke tro på lette politiske løsninger, og vi skal ikke hoppe med på præmissen om at afgivelse af vores frihedsrettigheder overhovedet er en levedygtig løsning.

Konsekvensen af os-og-dem--nationalismen er set før. Og netop nu er vores frihed og sammenhold truet på livet. Det kræver, at vi holder sammen, at vi udviser eftertænksomhed og vigtigst af alt: At vi ikke lytter til politikerne.

Valgkampen er gået i gang. Og det er vores samfund der er på spil.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden