Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Rune Pedersen (arkiv)

Foto: Rune Pedersen (arkiv)

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Muslimer får mere opmærksomhed, end de fortjener

Der går ikke en uge uden en ny tørklæde-bederums-mavedanse-ramadan-halalslagtningssag trækker overskrifter. Vi taler uforholdsmæssigt meget om muslimer, som kun udgør 5 procent af landets befolkning.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er umuligt at undgå. Den danske debat er blevet islamificeret. Ikke af muslimerne, men af politikere, medier og debattører, der konstant tager et emne til debat, som uundgåeligt ender med konklusionen om, at vi har et stort problem med islam i Danmark. Der går faktisk ikke en uge uden en ny tørklæde-bederums-mavedanse-ramadan-halalslagtningssag trækker overskrifterne.

Men hvad hvis vi gav andre vigtige emner ligeså meget opmærksomhed i forhold til, hvad de reelt fylder i samfundet? Rundt regnet 5 procent af danskerne er muslimer, og hvis vi går ud fra, at der er een islamdebat om ugen (det er i sig selv et konservativt skøn), så tilsiger lidt hovedregning, at vi ville:

- Dagligt have en ny debat om kræft (33 procent af danskerne oplever at få kræft)

- Hver anden dag tog ny debat om depression (hver fjerde dansker får depression i løbet af deres liv)

- Hver 16. time debatterede overvægt livligt (knap halvdelen af voksne danskere er overvægtige)

- Hver uge tog debatten om vold mod børn (cirka 5 procent af danske børn vokser op i familier med vold)

- Hver 21. time debatterede sexchikane mod kvinder (80 procent af danske kvinder har oplevet sexchikane)

Vi taler igen og igen om en lille gruppe, som var de verdens største problem. Ja, faktisk i et sådant omfang, at danskerne tror, at der er tre gange så mange muslimer i Danmark, som der reelt er

Men det gør vi ikke. I stedet taler vi igen og igen om en lille gruppe, som var de verdens største problem. Ja, faktisk i et sådant omfang, at danskerne tror, at der er tre gange så mange muslimer i Danmark, som der reelt er. Det viste en undersøgelse sidste år. Den store opmærksomhed er på trods af, at danske muslimer har meget begrænset indvirkning på det øvrige samfund – ja, altså udover den virkelighed vi selv skaber ved hele tiden at tale om muslimerne som et kæmpe problem.

Jeg skal være den sidste til at sige, at man ikke må diskutere små sager, bare fordi der findes andre og større problemer. Som en der selv har diskuteret alt fra 'Pokémon Go' til narkohandel på obskure amerikanske hjemmesider, skal jeg passe på med at gøre mig til dommer over andres fokus. Og det er da netop en insisteren på, at alle problemer fortjener opmærksomhed, uanset omfanget, der gør den offentlige debat sund og levende.

Men den offentlige debat har også konsekvenser i den virkelige verden.  Når vi hele tiden taler om muslimerne, tror vi, der er flere, end der er. Når vi ovenikøbet hele tiden taler om muslimerne som et stort samfundsmæssigt problem, baner det vejen for nationalisternes myter om islamificering af Europa, og den næste logiske konsekvens er mere symbol-lovgivning , der gør livet mere surt for landets muslimer og graver grøfterne i befolkningen endnu dybere.

Når vi hele tiden taler om muslimerne som et stort samfundsmæssigt problem, baner det vejen for nationalisternes myter om islamificering af Europa

Vi skal netop tale om de problemer, der er. Vi skal tale om radikalisering, om social kontrol og andre problemer, som eksisterer i muslimske miljøer. Men vi skal ikke sætte alle problemer lig med islam, både dem der rammer os generelt i samfundet, og dem der relaterer sig til nydanskere. Hvis en muslim er en dårlig elev, er det jo ikke ligefrem nødvendigvis, fordi hun er muslim. Når en muslimsk teenager går ind i en bande, er det næppe på et påbud fra den lokale imam. Muslimer er et produkt af andet end islam.

Så lad os endelig have et fokus på en minoritet med selvstændige udfordringer, der i høj grad skal adresseres. Men lad os lade være med at gøre alting til et spørgsmål om islam. Og lad os for guds skyld – bare denne enkelte gang – også lige have proportionerne med i debatten. For muslimerne får altså mere opmærksomhed, end de fortjener.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden