0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum
Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter afføring i gaden og afpresning af hjemløse er folkestemningen aggressiv: Men går det ikke lige lovlig hurtigt med at få styr på romaerne?

Romasagen haster tilsyneladende så meget, at man tilsidesætter den almindelige parlamentariske proces.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er gået hurtigt, siden danske medier i midten af maj kunne fortælle om problemer med afføring foran en københavnsk kirke og danske hjemløse, der oplever at blive opkrævet beskyttelsespenge af romaer. Det er endda gået så hurtigt, at både Folketingets formand, Københavns overborgmester og senest landets statsminister er trådt ind i sagen – sidstnævnte med et forslag om at hæve strafferammen for betleri eller tiggeri til op til 14 dages ubetinget fængsel.

Én ting er selve forslaget, der i høj grad kan og bør kritiseres for at være fuldkommen ude af proportioner. Noget andet er, at regeringen har bedt Folketinget om at hastebehandle lovforslaget.

Det er en demokratisk uskik at benytte sådan en folkestemning som anledning til at gennemføre sin politik.

Almindeligvis er der en minimumsbehandlingstid på lovforslag på 30 dage. På Folketingets hjemmeside står der, at denne frist skal sikre tid til en grundig behandling under arbejdet med lovforslagene, så lovene ikke er båret af en pludselig oppisket stemning. Et sundt og vigtigt princip, som er en del af grundlaget for hele vores parlamentariske system.

Det kan selvfølgelig være nødvendigt, at Folketinget hastebehandler et forslag, der er vigtigt at føre ud i livet med det samme. Men hvad ved romasagen haster så meget, at man tilsidesætter den almindelige parlamentariske proces?

Problemet med bl.a. tyveri er velkendt og oppe at vende årligt. Og selve lovforslaget er der intet nyt ved: Det er faktisk at finde i en lidt anden indpakning i den tidligere Venstre-regerings 2025-plan.

Så hvorfor nu og hvorfor så hurtigt? Man skal passe på med at motivfortolke, men det er mildest talt pudsigt, at det lige er i forbindelse med en temmelig aggressiv folkestemning – hvilket behandlingstiden netop er sat i verden for at undgå – at regeringen insisterer på en hastebehandling af et lovforslag, der har ligget i politikskuffen.

Når jeg hører landets magthavere tale om, at romaerne – altså en etnisk befolkningsgruppe – har »besat« København, skal »stresses« ud af byen, og man efterfølgende ser ophedet debat på Facebook med ord som »skadedyr«, så bliver jeg ærligt talt dybt bekymret for, at vi som samfund giver carte blanche til en folkelig lynchstemning mod romaerne.

Det er en demokratisk uskik at benytte sådan en folkestemning som anledning til at gennemføre sin politik. Det kunne jo tænkes, at sagen om romaerne fortjener grundig behandling – eksempelvis kunne man diskutere, hvorvidt man kommer tyveri og afpresning til livs ved at smide tiggere i fængsel, og at vi derfor må have respekt for landets demokratiske processer.

Men det er desværre en luksus, romaerne ikke står til at få i denne sag.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden