Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Trine Pertou Mach
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokraterne har ladet det politiske kompas blive i land

Det gamle arbejderparti vil bestemt ikke bede de mest velstillede om at betale mere til fælleskabet.

Trine Pertou Mach
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På dagen, hvor Socialdemokraterne får en syngende lussing i en Megafon-måling på grund af partiets vildfarelse på asyl- og flygtningepolitikken, vælger finansordfører Benny Engelbrecht så på bedste flagellant-manér at piske sig selv og partiet én gang til.

Danmarks Statistik har, som om noget nyt, sammenkørt forskellige registre og udarbejdet statistik over familiefordelt nettoformue i Danmark for 2014.

Den nye statistik viser med al tydelighed, at den er gal med fordelingen af formuer i Danmark. De rigeste 10 pct. ejer lige så meget som de fattigste 70 pct. Tallene er tykket igennem af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der tørt konstaterer, at formuerne i Danmark er endnu mere skævt fordelt end indkomsterne.

Læs link

Ifølge AE er dette udtryk for, at uligheden i Danmark har været stigende igennem de sidste årtier. Fuldstændig i tråd med den analyse, som den franske økonom Thomas Piketty præsenterede i sin murstensbog Kapitalen i det 21. århundrede.

Enhedslistens Pelle Dragsted reagerede på selvsamme forstemmende nyhed og ‘blæser til angreb’ med politiske tiltag, der kan mindske uligheden. For det kræver netop politisk handling.

Med et dyk, hvor hver fjerde S-vælger vender partiet ryggen, samtidig med at socialdemokratiske tillidsfolk tager flugten til andre partier, er betegnelsen 'politisk stormvejr' for det gamle parti ikke helt ved siden af

Meget dansk foreslår Enhedslisten en skattereform og sender bolden videre til de hårdt prøvede venner hos Socialdemokraterne. Nu skulle man tro, at Socialdemokraterne ville være glade for den politiske aflevering.

Her var en sag, hvor S kunne vise, at det med at betale mere til fælleskassen ikke kun er noget, man forventer at traumatiserede krigsflygtninge skal, men også de mest velstillede danskere. Og at det var en svipser, at en socialdemokratisk ledet regering tilbage i juni 2015 afleverede et samfund, som var mere ulige end det, som blev overtaget fra liberalisterne.

Men nej. Her går grænsen for det gamle arbejderparti. Man skal bestemt ikke bede de mest velstillede om at betale mere. Faktisk er forslaget 'lidt søgt' lyder det fra finansordfører Benny Engelbrecht, som fortsætter på en måde, der klart viser, at han har bestået kurset i Sass-Larsen-retorik til UG med kryds og slange: 'Når der kommer kritik fra den yderste venstrefløj, så har det en tendens til at være i et meget skingert toneleje. Det leder tankerne mod de gamle kommunister der aldrig kunne finde andre at kritisere end socialdemokrater'.

Nu er det næppe Enhedslisten, som argumenterer skingert her. Og Enhedslistens forslag er i øvrigt heller ikke mere kontroversielt, end at Socialdemokraterne sammen med SF selv lancerede noget tilsvarende i 2009, men hvor de Radikale og Dansk Folkeparti klart viste, hvilken side de er på i klassekampen.

Med et dyk, hvor hver fjerde S-vælger vender partiet ryggen, samtidig med at socialdemokratiske tillidsfolk tager flugten til andre partier, er betegnelsen 'politisk stormvejr' for det gamle parti ikke helt ved siden af.

Problemet er bare, at Socialdemokraterne har ladet det politiske kompas blive i land. Og det i en tid, hvor der er mere end nogensinde er brug for opposition og fælles kamp for en bæredygtig og solidarisk samfundsmodel, der er ved at krakelere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden