Innovation. Når design løser virkelige problemer og flytter holdninger, viser det sin værdi, skriver Nicolai Wallner og Kristoffer Weiss.
Foto: Mik Eskestad (arkiv)

Innovation. Når design løser virkelige problemer og flytter holdninger, viser det sin værdi, skriver Nicolai Wallner og Kristoffer Weiss.

Wallner og Weiss

Dansk design skal køre på el, kurere sukkersyge og afværge klimakrisen

Dansk arkitektur og design skal blive bedre til at løse samfundets problemer.

Wallner og Weiss

B&O, den verdenskendte danske designvirksomhed gennemlever noget, der ligner en dødskamp.

Virksomheden producerede tidligere designikoner på samlebånd, men i en anden tid og i en verden, der var fattig på design af høj kvalitet.

Sådan er det ikke længere.

Den lynhurtige teknologiske udvikling gør elektronik forældet på ingen tid. Og konkurrenterne har opdaget værdien af design.

B&O har med andre fået kamp til stregen på deres hjemmebane. Det er ikke nok at levere godt design til høje priser, når konkurrenterne leverer godt design, god kvalitet - til langt lavere priser.

Virksomheden, som er Indbegrebet af dansk design, er tilsyneladende ikke konkurrencedygtig, og ligner mere og mere et levn fra fortiden.

LÆS MERE

I 2004 kickstartede Dansk Arkitektur Center sammen med den canadiske designer Bruce Mau en vigtig diskussion. De stillede spørgsmålet: Er dansk design blevet 'Too Perfect'? Det var titlen på det danske bidrag til Venedig Biennalen for arkitektur samme år.

Udstillingen var startskuddet til en livsvigtig selvransagelse i dansk arkitektur og design, der satte den ellers ukrænkelige danske designtradition under kritisk lup.

I de år var der en udbredt fornemmelse af, at luften var gået af ballonen, og designtraditionen blevet en klods om benet. En følelse af, at det "danish design", der havde udviklet sig til et globalt varemærke, ikke formåede at forny sig og svare på de spørgsmål, samtiden blev konfronteret med.

Generationen Jacobsen, Kjærholm, Wegner, Mogensen var drevet af en optimistisk tro på, at formgivning kunne ændre verden

Det hyperæstetiske, eksklusive og ekvilibristiske formsprog, der kendetegnede guldalderen i dansk design, havde ganske enkelt tabt jordforbindelsen.

Tabt var den energi, der i de unge år gennem en kombination perfektionistisk snedkerkunst i højeste klasse og en præcis tolkning af den moderne tid, omsatte en ny tids håb og aspirationer til funktionelle og smukke hverdagsobjekter for de mange.

Generationen Jacobsen, Kjærholm, Wegner, Mogensen var drevet af en optimistisk tro på, at formgivning kunne ændre verden. De sammenfattede på sin vis den revolution af det private som tiden emmede af og som gennemsyrede det moderne projekt.

Hvis dansk design og arkitektur skulle forny sig og tale ind i en ny eopke, var der brug for et venligt, men bestemt brud med de normer og æsteticisme, der prægede arven fra guldalderen i dansk design og arkitektur. Og stadig til dels gør det.

Den nytænkning og polemik leverede udstillingen 'Too Perfect'. Den tegnede konturerne af en nyorientering, hvor det igen blev moderne at være optaget af problemstillinger med en samfundsmæssig betydning. En slet skjult kritik af design og arkitektur reduceret til livsstilsobjekter for den øvre middelklasses selviscenesættelse.

Man kan vel sige, at arkitektur og design har et kulturelt og æstetisk potentiale til meget mere end det, arven tillader. Nu skulle arkitektur og design hives ned fra elfenbenstårnet og ind i samfundsdebatten.

Det er snart 10 år siden. Og debatten lever stadig i bedste velgående. I dag har designprisen INDEX samlet bolden op og viser en ny vej for dem, der efterspørger en mere engageret designtænkning.

Arkitektur og design har et kulturelt og æstetisk potentiale til meget mere end det, arven tillader

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Folkene bag INDEX har formået at skabe en global platform for socialt engageret tilgang til design og arkitektur. De uddeler priser til projekter, der ligger i feltet mellem samfund, design og politik.

Københavns Kommune vandt for eksempel i år en pris for planen for en klimasikring af København, der formår at kombinere nytænkende arkitektur og planløsninger med bæredygtige teknologi.

Der er mange gode grunde til at følge den kurs for dansk arkitektur og design, som INDEX og Dansk Arkitektur Center har udstukket.

For det er i de intelligente og progressive designløsninger i alt fra elbiler, grøn arkitektur, insulin-penne, varmepumper og vindmøller at svarene på samtidens største samfundsmæssige udfordringer findes.

Når design løser virkelige problemer og flytter holdninger, viser det sin værdi. Men det er først, når indholdet går før designet.

Det kan meget vel blive det nye 'danish design': en kompromisløs jagt på løsninger på de problemer, der venter. Og vi er oppe på den helt store klinge, for det er klima, befolkningstilvækst og fødevaremangel, der kræver vores opmærksomhed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden