Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Enklave. Kultur-, uddannelses- og medieeliten, der bor i Kartoffelrækkerne midt i metropolen, engagerer sig mere i det omgivende samfund og debatten, forklarer professor John Andersen.
Foto: Peter Hove Olesen

Enklave. Kultur-, uddannelses- og medieeliten, der bor i Kartoffelrækkerne midt i metropolen, engagerer sig mere i det omgivende samfund og debatten, forklarer professor John Andersen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Det er dybt bekymrende, at eliten klumper sig i enklaver

Politikerne har svigtet ved at overlade vores valg af bolig til markedskræfterne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Danmark er der ofte fokus på underklasseghettoerne, mens der stort set ikke har været fokus på det forhold, at eliten i stigende grad forskanser sig i toppen af samfundet. Det er på tide, at man også retter fokus mod eliten, når det gælder ghettoer«.

Ordene kommer fra John Andersen, der er sociolog og professor i byplanlægning på Roskilde Universitet.

Men man har vel lov til selv at vælge, hvor man vil bo?

»Naturligvis. Men det svækker samfundets sammenhængskraft, når eliten i stigende grad klumper sig sammen i velhaverenklaver. Når eliten ikke møder 3F’eren, metalarbejderen, skraldemanden og pædagogen, så kan det gå ud over de sociale kompetencer, og der kan opstå snæversyn og manglende forståelse for andre grupper og andres arbejde. Især er det synd for elitens børn«.Hvorfor det?

»Hvis akademikerens søn går i den lokale skole, hvor der kun går akademikerbørn, så kan han i sagens natur udvikle et skævt samfundssyn. Men det er i allerhøjeste grad også synd for barnet af kontanthjælpsmodtageren, at han ikke i klasseværelset møder direktørens søn, som kan være rollemodel for ham. Et samfund, hvor vi ikke møder hinanden, er et usundt samfund«.

Er det også et problem i Kartoffelrækkerne?

»Ja, absolut, her er der også tale om en enklave. Men der er forskel på enklaver. Kultur-, uddannelses- og medieeliten, der bor i Kartoffelrækkerne midt i metropolen, engagerer sig mere i det omgivende samfund og debatten. Jeg synes, det er værre med den økonomiske elite, der bor i Rungsted og forskanser sig i forhold til resten af samfundet. Det kan skabe grobund for fordomme om andre samfundsgrupper«.

Der er jo det med de der skide boliger, at de ikke er lige til at flytteEr det ikke dig, der er fordomsfuld over for erhvervseliten i Rungsted her? Og er du ikke lidt for forstående over for din egen professorelite i Kartoffelrækkerne, som jo også forskanser sig?

»Tag ikke fejl. Jeg mener i allerhøjeste grad, at det er et problem, at professor- og kunstnervældet isolerer sig i Kartoffelrækkerne og lader deres børn vokse op med akademikere som naboer og med akademikerbørn i den lokale skole. Vi har hverken brug for den ene eller den anden form for eliteghetto«.

LÆS MERE

Hvorfor klumper eliten sig sammen?

»Det handler dels om noget kulturelt og identitetsmæssigt, om, at man gerne vil være sammen med nogle, der ligner én selv. Men det handler også om markedsmekanismer. Udviklingen på boligmarkedet, som førte til den vanvittige boligboble, var med til at skrue boligpriserne så højt op i særlige områder, at almindelige mennesker ikke havde en chance for at bosætte sig«.

Hvem svigtede?

»Det gjorde politikerne, som har ladet boligmarkedet køre derudad. Politikerne har også svigtet gennem det fravær af en boligpolitik og byplanlægning, der kunne modvirke den øgede opsplitning. Det var f.eks. en stor fejl, da man i midten af 90’erne fuldstændig droppede at lave almene boliger til unge middelklassefamilier i København. En brøler!«.

Hvad kan man gøre?

»Først og fremmest skal der fokus på, at det ikke kun er underklasseghettoer, der er et problem. Det er eliteenklaver også. Og så må politikerne turde gå ind og regulere og styre f.eks. på det regionale plan, så man undgår, at nogle kommuner har ingen eller ganske få almene boliger«.

LÆS ARTIKEL

Så eliten har slet ikke selv et ansvar for, at den klumper sig sammen?

»Eliten har da også et ansvar. Men der er jo det med de der skide boliger, at de ikke er lige til at flytte. Det er vanskeligt at ændre boligpolitikken, når den først er gået galt. Det tager en fandens tid, når du har et frit marked med køb og salg. Når først eliten er flyttet ind i Kartoffelrækkerne, kan du ikke komme rendende med sociale kvoter«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden