Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Druk. De danske unge drikker meget mere end andre europæiske teenagere, og Lars Iversen mener, at uddannelsesinstitutionerne bærer en del af ansvaret.
Foto: Mathilde Bech

Druk. De danske unge drikker meget mere end andre europæiske teenagere, og Lars Iversen mener, at uddannelsesinstitutionerne bærer en del af ansvaret.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debattør: Druk på uddannelserne er et rent dansk fænomen

Alkohol til festerne på ungdomsuddannelserne fører til højere alkoholforbrug.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er et af de eneste lande i verden, hvor skolerne lægger hus til unges alkoholforbrug.

Måske skulle man stoppe op og overveje, hvorfor de egentlig gør det.

De sidste uger har både en rektor fra Nordsjælland og en gruppe gymnasieelever fra Rysensteens Gymnasium her i Politiken slået et slag for det fornuftige i, at der skal være alkohol til gymnasiefesterne.Rektor Peter Kuhlman fra Frederiksborg Gymnasium og HF hævder i sit indlæg, at et forbud mod alkohol til skolefesterne vil føre til større problemer med hash og kokain.

Gymnasieeleverne fra Rysensteen mener, at man risikerer, at drukproblemerne bliver værre, hvis man ikke må drikke på skolen.

Men der er altså ikke noget som helst videnskabeligt belæg for at ungdomsuddannelser, der ikke serverer alkohol for eleverne, fører til hash- og kokainmisbrug og heller ikke for, at det øger alkoholforbruget blandt de unge. Tværtimod.

I Sverige og Norge kan elever ikke købe alkohol på uddannelsesstederne, og her er de unges forbrug meget lavere end danske unges. Og de ryger hverken mere hash eller tager flere stoffer.

Peter Kuhlman baserer sin teori på beretninger fra enkelte elever, der har rejst i Italien, Frankrig og USA, men store internationale undersøgelser viser, at hans elever ikke har ret i den sammenhæng.

Det er, som om voksne i Danmark ikke tør sige fra.Det er en rigtig god idé, som eleverne fra Rysensteen foreslår, at uddannelsesstederne inddrager elever i at udvikle en kultur, hvor man kan mødes om andet end alkohol uden for skoletiden. Eleverne ved bedre end andre, hvad der kunne være interessante alternativer.Det ændrer bare ikke ved, at det er et særligt dansk fænomen, at uddannelsesstederne lægger hus til, at unge helt ned til 16 år drikker sig fulde, og at det er påfaldende, at Danmark samtidig har rekorden i ungdomsdruk.

Det vil helt sikkert være en upopulær beslutning blandt eleverne til at starte med, hvis skolerne holder op med at udskænke alkohol, men det kan jo være, at eleverne med tiden vil sætte pris på, at skolen er et sted for kulturelle oplevelser, og at de kan leve med at feste andre steder.

Peter Kuhlman sender aben og ansvaret for unges druk videre til forældrene, men det ville nok hjælpe forældrene meget, hvis skolen bakkede op ved at lade være med at servere alkohol for de unge.

Det er, som om voksne i Danmark ikke tør sige fra over for en drukkultur, der er kørt af sporet. Og her mener jeg voksne i bred forstand: forældre, skoleledere, rektorer og politikere. Er vi blevet så forskrækkede for autoritet, at vi ikke tør påtage os det ansvar, der er vores, der hvor vi er?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden