Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Drukkultur. Sådan var det ikke i gamle dage, skriver debattør om de unges økonomi, der åbenbart giver mulighed for umådeholdent alkoholindtag.
Foto: Marius Nyheim

Drukkultur. Sådan var det ikke i gamle dage, skriver debattør om de unges økonomi, der åbenbart giver mulighed for umådeholdent alkoholindtag.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan har de unge råd til at drikke sig i hegnet hele tiden?

Min generation havde ikke økonomi til at drikke, som unge gør i dag.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden rektor for Ørestad Gymnasium foreslog en form for regulering af gymnasieelevernes alkoholindtag, når man fester på skolen, har flere på denne plads givet udtryk for utilfredshed med rektorens forslag.

Holdningen hos majoriteten af eleverne er, hvis jeg har forstået det korrekt, den, at det er enhvers ret at »drikke sig i hegnet« – som det så poetisk hedder i dag – når og hvor man finder det legitimt. Og jeg har også læst det antydet, at ’sådan har ungdommen altid været’.

Den fejlagtige påstand vil jeg dog gerne gendrive af den simple grund, at fortidens unge simpelthen ikke havde økonomi til det!

Min egen generation havde i hvert tilfælde ikke.

Jeg er født i 1938 og kom i lære i 1955 til den i tiden ret høje løn af 44 kr./uge. Af disse 44 kroner betalte jeg efter aftale med far og mor, da jeg fik lærepladsen, l5 kroner for kost og logi og 10 kroner til en tøjkonto i den lokale herreekviperingsforretning.

Derudover betalte jeg for mælk til min madpakke, og jeg skulle holde mig selv med cykel. Og som far sagde: Så kan du gå ud og more dig for resten!

Men hvordan gjorde man så lige det?

Jeg er opvokset i Allerød Kommune, og i hele området fra Hillerød og ud imod Øresund afholdtes dengang massevis af baller hver weekend.

Vi læredrenge var faste gæster for at svinge pigerne fra kl. 21.00, og klokken kunne godt blive 03.30, før orkestret sluttede med en stille ’lårgnider’.

Før vi nåede så langt, havde vi i reglen først hjulpet tjenerne med at rydde salen og tænde lysene i de små lysestager på bordene. Vi var tre unge mænd, som altid var sammen.

Vi fandt altid hurtigt et bord og bestilte typisk en øl pr. mand.

Jeg vil vove den påstand, at den form for ’livsglæde’, som gymnasieeleverne udlever igennem deres ’megarusS’ til festerne, reelt er en form for eskapisme

DEBAT

Når ballet sluttede – tidligt eller sent – så var tjeneren forbi bordet for sidste gang og ’løfte flasken’ – og først nu! – var flasken tom. 6,5 time med én øl pr. mand!

Vi havde ikke penge til flere, hvis vi også skulle have til en citronvand i tilfælde af, man nu fandt en sød pige i løbet af aftenen.

Derfor gjaldt det om at tjene lidt lommepenge på ét eller andet, inden der var bal næste lørdag.

Jeg vil vove den påstand, at den spontane livsglæde, vi i min ungdom udlevede, var ’ægte’ livsglæde – og ikke en ’pseudo-glæde’, der alene var tilvejebragt ved indtagelse af store mængder spiritus eller euforiserende stoffer.

Selvfølgelig var der også bøller dengang, men dem kendte tjenerne, så når de ’spillede op’, tog tjenerne dem i hoved og røv og smed dem ud. Sådan!Jeg vil også vove den påstand, at den form for ’livsglæde’, som gymnasieeleverne udlever igennem deres ’megarusS’ til festerne, reelt er en form for eskapisme.

Det er ikke ægte livsglæde!

Det her indlæg er nu ikke skrevet for at skabe en diskussion med nutidens unge om, hvad livsglæde er – og hvorledes man skal udleve den.

Tiderne skifter, og i dag er det moderne at ’drikke sig i hegnet’!

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden