Protest. Kurderne i Danmark har gentagne gange demonstreret for Roj TV's ret til at sende fra Danmark. Den ret bør de kunne beholde, vurderer mediejuraekspert.
Foto: DRESLING JENS

Protest. Kurderne i Danmark har gentagne gange demonstreret for Roj TV's ret til at sende fra Danmark. Den ret bør de kunne beholde, vurderer mediejuraekspert.

Debat

Mediejurist: ROJ-dom strider mod menneskerettighederne

Ytringsfriheden kan ikke tilsidesættes, bare fordi den stilles over for terrorlovgivningen, mener Oluf Jørgensen.

Debat

Den kurdiske tv-station Roj TV bør kunne forvente en frifindelse i sagen om fremme af terrororganisationen PKK's virke, hvis tvisten når Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det mener mediejuraekspert og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen. Han har læst dommen over Roj TV og er forundret over, at centrale præmisser for pressens arbejde er blevet tilsidesat.

»Retssagen ved byretten har kørt uden om de særlige regler og principper, som gælder for medier - herunder særligt ytringsfriheden. Det har man åbenbart gjort, fordi det handler om terrorlovgivningen. Det er en meget markant udmelding, som jeg ikke mener, vil holde ved Menneskeretsdomstolen, hvis sagen når dertil«, konstaterer Oluf Jørgensen.

LÆS OGSÅ

Han betoner, at det danske Radio- og tv-nævn tre gange har taget stilling til Roj TV's programvirksomhed, som også har været genstanden for byrettens dom. Nævnet har i sine vurderinger lagt vægt på, at Roj TV blot har formidlet synspunkter og ikke taget stilling til terrororganisationen PKK's handlinger eller holdninger.

»Videregivelse af oplysninger [vil] ikke i sig selv være omfattet af begrebet 'tilskyndelse'. En videregående tolkning ville forhindre en fri presse i at informere og oplyse om [...] forhold og begivenheder i samfundet og i verdenen«, skriver nævnet i præmissen for en af afgørelserne mod Roj TV.

Samtidig fastslår Oluf Jørgensen, at byrettens dom bygger på en forventning om, at Roj TV kan levere en holdningsmæssig alsidig og afbalanceret nyhedsproduktion. En forventning, som det ifølge mediejuristen ikke er realistisk at have til en kurdisk tv-station.

Informations- og ytringsfriheden må ikke bremses af landegrænser. Det er et kernepunkt i den nyere tids tolkning af, hvad ytringsfriheden er.

»Byrettens sagsbehandling mangler at tage stilling til mediesituationen i Tyrkiet, hvor snesevis af journalister sidder fængslet, og det er åbenlyst, at de tyrkiske myndigheder ikke anerkender, at der findes en tv-station, der sender på kurdisk, og som er kritisk over for de tyrkiske myndigheder«

Hvad betyder det for mediets ytringsfrihed, at der nu er fældet dom?

»Roj TV har ingen muligheder for at få interview med de tyrkiske myndigheder. De tyrkiske myndigheder er også ensidige i kurdiske spørgsmål. Men fordi Roj TV sender i Danmark, stiller byretten en betingelse om alsidighed. Det er en umulighed, hvilket også blev tydeliggjort, da Tyrkiets premierminister Erdogan nægtede at stille op til et pressemøde i Danmark, fordi der var en journalist fra Roj TV til stede«.

Politikere presser på

Oluf Jørgensen understreger, at medier og journalister ifølge Menneskerettighedsdomstolens praksis ikke kan forventes at skulle tage afstand fra ytringer eller handlinger, som kilder i tv-indslag fremturer med.

Faktisk giver ytringsfriheden netop det modsatte privilegium: at det er muligt for et mindretal at have et medie, som sender på et bestemt sprog og lægger vægt på nogle særlige synspunkter.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Informations- og ytringsfriheden må ikke bremses af landegrænser. Det er et kernepunkt i den nyere tids tolkning af, hvad ytringsfriheden er. Folk, som har særlige interesser, et bestemt sprog eller en egen kultur, har ret til at have et medie til sin rådighed. Så byrettens dom er ikke i overensstemmelse med menneskerettighederne«.

Forskningschefen retter også en anklage mod de politikere, der kort efter Københavns Byrets dom har forlangt Roj TV lukket med omgående virkning. Den slags udmeldinger er medvirkende til at lægge pres på ytringsfriheden og gavner ikke sagens videre forløb, mener Oluf Jørgensen.

»Politikerne skal være klar over stationens betydning for en stor befolkningsgruppe, der føler sig undertrykt i Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien«, siger Jørgensen, der er overbevist om, at sagen rent faktisk vil ende hos Menneskerettighedsdomstolen.

»Det er umuligt at få øje på andre sager, der på samme måde rammer lige ned i den allervigtigste problemstilling i forhold til informations- og ytringsfriheden over landegrænser«, understreger Oluf Jørgensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce