0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mælkeskeptikere: »Mælk fremmer ikke sundheden«

Mælkekampagne er et usagligt salgsfremstød for mælk, skriver debattører.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Morgenmælk-kampagnen ( www.morgenmaelk.dk) hærger landet igen. Og vi undrer os over, at en salgskampagne for mælk i dén grad får lov til at udfolde sig via flere offentlige medier i forklædning som en sundhedskampagne.

Vores mening om kampagnen er nemlig, at den bryder med lovgivningen om anprisning af fødevarer, idet den i flere elementer af sin markedsføring lover sundhed, der ikke kan underbygges.

Forløbet omkring vores anmeldelse af sagen til diverse myndigheder lærte os, at mælken kommer fra en hellig ko, hvilket er baggrunden for dette debatindlæg.

Baggrunden for vores anmeldelse er, at kampagnen er et usagligt salgsfremstød for mælk. Hvis man f.eks. undersøger det videnskabelige grundlag for sammenhængen mellem mælkeindtag og knogletæthed, finder man på ingen måde entydigt belæg.Den lange række undersøgelser, der er foretaget, finder både positive, negative og manglende sammenhænge, og det er kun de undersøgelser med positive sammenhænge, der omtales. Hvis et område skal belyses videnskabeligt, kan man ikke nøjes med at udvælge de undersøgelser, som viser dét, man ønsker underbygget.

75 procent af Jordens befolkning tåler ikke mælk. De er laktoseintolerante og har problemer med at nedbryde mælkens sukker. Størstedelen af Jordens befolkning drikker ikke mælk, men i Danmark bliver man betragtet som en rabiat afviger, hvis man mener, at man kan klare sig uden den anbefalede halve liter om dagen.

Kampagnen hævder, at laktoseintolerante ikke behøver at undgå mælk, men blot optrappe langsomt for at tilvænne sig mælken. De typiske gener, diarré, oppustethed og mavekneb benævnes »ubehageligt, men ufarligt«, hvilket vi finder hovedrystende at benytte i at fremme salg og indtag af mælk. Det må være alt andet end eftertragtet at have disse tre følgesvende til hverdag.

At mælk og mejeriprodukter er Danmarks mest misforståede levnedsmiddel, hævder vi på baggrund af, at vi fra myndighedernes side får at vide, at vi skal indtage en halv liter om dagen og 25 gram ost, da vi ellers vil få knogleskørhed og andre pinefulde lidelser.

At en halv liter mælk om dagen er det rette indtag for at forhindre knogleskørhed, er i bedste fald en halv løgn.

Hvis man undersøger den videnskabelige dokumentation på området, vil man hurtigt finde ud af, at sammenhængen mellem mælkeindtag og knogletæthed på ingen måde er entydig, ligesom den halve liter mælk svarer til godt 500 mg calcium – hvilket der ikke er konsensus i Nordic Nutrition Recommendations om er den rette dosis for optimal calciumindtag.

Calcium er vigtigt for knoglernes udvikling, men der er en lang række komponenter, som også skal være til stede samtidig, bl.a. K-vitamin, magnesium, D-vitamin og fysisk aktivitet, for at calcium rent faktisk kan styrke knoglerne.

Ovenstående sammenfatter i korthed, hvad der førte til, at vi i februar sammenfattede en klage til Fødevareregionen. Vores henvendelse til Fødevareregion Vest indeholdt blandt andet ovenstående, og vi anfægtede desuden, at »Morgenmælk er et nyt begreb for de mejeriprodukter, der hører til en sund morgenmad«.

I klagen inddrog vi kampagnens »Giv din morgenkaffe et sundhedsboost«, hvilket vi også betragtede som et usagligt postulat.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts