MORGENMÆLK. Mejeriforeningen har vildledt med kampagnen 'Morgenmælk', der har fået EU-støtte.
Foto: THOMAS BORBERG

MORGENMÆLK. Mejeriforeningen har vildledt med kampagnen 'Morgenmælk', der har fået EU-støtte.

Nyt om mad

Mejerierne overdrev: Så sund er mælken heller ikke

Mejeriforeningen vildledte forbrugerne i en offentlig kampagne om morgenmælk.

Nyt om mad

Det skulle være så godt med mælk og mælkeprodukter til morgenmaden.

Men nu har Mejeriforeningen fået et ordentligt rap over fingrene for at overdrive de gode ting, som mælken kan gøre for os i sin storstilede kampagne 'morgenmælk'.

LÆS ARTIKEL

Fødevarestyrelsen har på flere punkter stemplet kampagnen som 'vildledende' og i strid med lovgivningen. Det bekræfter fødevarechef Lisbeth Borup fra Fødevareregion Vest.

Kampagnen finansieret af offentlige midler
Kampagnen har været i gang siden begyndelsen af 2009 og kostet 15 millioner kroner - heraf stammer halvdelen - altså 7,5 millioner kroner - fra offentlige EU-midler.

I kampagnen hævder Mejeriforeningen blandt andet, at 'magre mælkeprodukter kan være med til at sænke blodtrykket', 'at mælk på flere måder bidrager til at udvikle og bevare sunde tænder', og at 'mager mælk i en slankekost kan hjælpe vægten nedad'.

LÆS ARTIKEL

Men det er altså udsagn, som ifølge Fødevarestyrelsen er udokumenterede og ikke holder i retten.

Har endnu ikke fjernet vildledende oplysninger

Hos Mejeriforeningen beklager kampagnechef Lars Witt Jensen Fødevarestyrelsens afgørelse.

»Det er selvfølgelig beklageligt, at vi har formuleret os uheldigt på nogle områder. Det tager vi til efterretning, og det vil vi selvfølgelig få rettet til«, siger han til DR Østjylland.

LÆS ARTIKEL

Mejeriforeningen fik Fødevarestyrelsens afgørelse den 20. november, men har endnu ikke fjernet de vildledende oplysninger. Det møder skarp kritik fra Forbrugerrådets formand Camilla Hersom.

»Jeg synes, at det er en meget uklædelig sag for så stor en forening som Mejeriforeningen. Mejeriforeningen er ikke nogen lille frimærkeklub, det er en forening, som har nogle store medlemmer med en meget stor omsætning, og jeg synes, at det ville være helt på sin plads, at man øjeblikkeligt sørgede for at rette ind efter det, som er myndighedernes vurdering og afgørelse i den her sag«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce