Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Myte. »Vi unge skal være lækre hele tiden,« skrev den 17-årige gymnasieelev Lotte Foged i et debatindlæg, som blev onsdagens mest læste artikel på politiken.dk. Her på siden tager Kristine Barkholt til genmæle. Foto: Privatfoto

Myte. »Vi unge skal være lækre hele tiden,« skrev den 17-årige gymnasieelev Lotte Foged i et debatindlæg, som blev onsdagens mest læste artikel på politiken.dk. Her på siden tager Kristine Barkholt til genmæle. Foto: Privatfoto

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skoleelev: Unge går ikke kun op i at være lækre

Jeg kan slet ikke genkende det billede af ungdommen, som gymnasieeleven Lotte Foged tegnede i sidste uge.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I indlægget ’Vi er lækre udenpå. Men indeni er vi totalt forvirrede’ i Politiken fortæller 17-årige Lotte Foged om, hvordan unge i dag bruger al deres tid på at se godt ud i stedet for at tænke på lektier. Og ja, det gør nogen sikkert.

Det billede, hun tegner af ungdommen, er bare ikke et, jeg kan genkende. Godt nok er jeg selv kun næsten 15 år, og jeg er først for nylig blevet inkluderet i en omgangskreds, hvor al fokus ikke er hængt op på udseende og tøjmærker. I min nye omgangskreds er vi mellem 14 og 17 år. Og jeg er ikke blevet en del af den omgangkreds ved at have en bestemt frisure, særlig makeup eller ved at have noget kørende med fire-fem af drengene.

Nej, jeg oplever netop, at det dér er nogle andre værdier, der tæller. Personlighed primært. Med personlighed mener jeg ikke, hvilken type man er. Der står f.eks. i artiklen: »For hvis du ikke er en type, er du ingenting«, men jeg føler mig ikke som en speciel type – det skulle da lige være typen ’mig’. I mit slæng findes piger, der populært vil gå under betegnelsen ’pop’, side om side med anarkistgutter.

LÆS LOTTE FOGEDS INDLÆG HER

Hvem du er, inde under din type, er således vigtigere end tøjet. Hvem du er, er det vigtige. De, der hviler mest i sig selv, er også generelt de mest populære.

At man så efterhånden finder ud af, at man har mest til fælles med en bestemt ’type’, er bare naturligt. Jeg ved da godt selv, hvilke slags mennesker jeg helst vil tilbringe tid sammen med, men det udelukker bestemt ikke andre. Jeg kan heller ikke genkende billedet af piger, der næsten sulter sig selv.

Vi fråder – et meget populært udtryk – gerne shawarma og andet, når vi har penge til det. Vi har også lange diskussioner om, hvorvidt matematik er en illusion, om et diktatur kan fungere med retten til kritik, og hvilken farve sko der er flottest. Og det er da sjovest at diskutere, hvis man er uenige.

Jeg skriver ikke det her for at fortælle, at ungdommen er perfekt, eller at Lottes billede er helt forkert. Jeg mener bare, at man ikke skal gøre det til den generelle opfattelse, at alle unge kun tænker på at være lækre. Vi er ikke en stor masse, men mange individer, og hos de forskellige individer er forskellige ting vigtige. Ja, en del af os unge individer har selvværdsproblemer, men en del af os er normalt glade nok. Alle har problemer, men der er stor forskel på, om de handler om, hvad for noget tøj man skal have på, eller hvordan man er en fed person.

Lotte, jeg kan godt se, at den onde cirkel er svær at komme ud af. Selv var jeg så heldig her i sommerferien at møde en fed person, som inviterede mig indenfor. Hun deler nu gavmildt sin omgangskreds med mig. De har kendt hinanden i mange år, og ting tager tid, men jeg tror, at det vigtige er, at jeg er ved at blive en del af det, fordi jeg er mig selv. Bestemt ikke, fordi jeg har styr på modens luner .

Lotte, prøv at bryde en smule ud, møde nye mennesker eller brug det pædagogiske råd: vær dig selv. Man skal opdage hinanden, ligesom man skal opdage sig selv – og du er meget velkommen til vores næste fest. Du lyder som en fed person.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden