0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Svensk journalist advarer mod danske debat-tilstande

Efter tre måneder på Nørrebro har svenske Lena Sundström skrevet en bog om klimaet i den danske udlændingedebat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

»Medierne udgør et gigantisk problem i det her. For det ligger i vores natur, at vi tiltrækkes af sensation, heftige citater og blodige rubrikker. Og mennesker som Pia Kjærsgaard, som siger provokerende ting, passer perfekt i medierne« mener Lena Sundström.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forfatteren Carsten Jensen takkede nej.

Både til at gå i bad og i Zoologisk Have med den svenske journalist Lena Sundström. Det gjorde ’halalhippiernes høvding’ Tøger Seidenfaden også, da hun inviterede ham til middag i sin fremlejede lejlighed i Hiort Lorenzens Gade på Nørrebro.

Dansk Folkeparti ville ikke have hende som medlem, fordi hun ikke er dansk statsborger. Og Pia Kjærsgaard meddelte, at hun af princip ikke taler med udenlandske journalister.

Det er ikke nogen helt nem opgave at stille en diagnose over klimaet i den danske udlændingedebat. Faktisk havde Lena Sundström så få middagsaftaler i løbet af sine tre måneder i Danmark, at hendes urin til sidst lugtede af friture, fordi hun spiste så meget junkfood.
Ven med Anders Fogh Rasmussen

Til gengæld blev hun venner med Anders Fogh Rasmussen på Facebook. Ringede til Fobiskolen for at høre, hvad man stiller op med islamofobi. Og da hun slog betydningen af ordet ’stueren’ op, fandt hun disse gode råd: »I begyndelsen kan man lade det nye familiemedlem besørge på en avis ... Sker der et uheld, så sig ikke ’nej’ eller ’fy’«.

Lidt må hun nu alligevel være kommet ud, mens hun boede i København. I hvert fald slår hun om sig med forslag til, hvor vi kan mødes og tale om hendes bog ’Världens lyckligaste folk’ – en bok om Danmark’, som udkommer i Sverige i dag. Og ender med at beslutte sig for yndlingsrestauranten Lê Lê på Vesterbrogade.

Hun sidder allerede i baren og venter i selskab med en velvoksen drink og øjnene begravet i en bog, da jeg kommer.

»De laver världens bedste Mojitos her«, siger hun og skyder øjenbrynene i vejret.

Lena Sundström har besøgt Danmark med jævne mellemrum hele sit liv. Som barn tog hun færgen fra Sverige til Danmark og købte toldfri Toblerone og Hollandske Drops undervejs.

I foråret 2008 krydsede hun derfor Øresund og bosatte sig i København i tre måneder for at vise sine landsmænd, hvad der kan ske i Sverige, hvis man anlægger samme kurs som i Danmark.

»Når du bor sammen med et barn, mærker du ikke, at det vokser, fordi det sker så langsomt. Men når man kun ser barnet en gang imellem, udbryder man hver gang: Gud, hvor er du vokset. Sådan har jeg også haft det med Danmark. De seneste gange, jeg er kommet tilbage, har jeg tænkt: Hvad er der dog sket? Det er så tydeligt, når man ikke bor her, at Danmark har forandret sig«, siger Lena Sundström, der er freelancejournalist og klummeskribent på den svenske avis Aftonbladet.

For uanset om man egentlig begynder at diskutere skolesystemet eller kriminalitet, ender alt i Danmark med at handle om muslimer. Eller om den gruppe, som man i Sverige refererer til som indvandrere.

»Det er jo i forvejen ubehageligt, at man deler folk op og udpeger nogen som indvandrere. Men i Danmark har man gjort det endnu mere specifikt og taler om muslimer på samme måde, som man gjorde om jøder i sin tid«.

Optakt med det svenske valg
Derfor besluttede hun sig for at skrive en bog om udviklingen i Danmark, som er tænkt som en optakt til det svenske valg i 2010.

»Sverige er et lidt langsommere land end Danmark. Tingene tager lidt længere tid. Både når det gælder indførelsen af økologiske varer og islamofobi. Så alt det, som begynder at ske i Sverige, er allerede sket i Danmark. Og det er lettere at skrive om Danmark, fordi I er lidt foran os, og fordi man som svensker har en distance til det. Derfor behøver svenskerne ikke at hive forsvarsmekanismerne frem, de kan se på den danske udvikling med klare øjne«, siger Lena Sundström.

Ofte siger vi til hinanden, at vi skal lære af historien. Men ifølge Lena Sundström behøver man en distance, før man kan se, hvad det er, man skal lære.

»I dag er det nemt at se, at vi ikke skal lade nogen bygge en mur gennem Berlin. Men når man lever i sin egen samtid i sit eget land og bliver kritiseret, så er det meget nærliggende, at man forsvarer sig og siger: Jo, islam er en farlig religion«.

Det svarer til, at ens nabo har fået et nyt varmesystem. Og man har hørt, at det ikke fungerer så godt, forklarer hun.

»Så går du over og spørger, hvordan det går med hans nye varmesystem. Inden du beslutter, hvilket et du selv skal have. Jeg bliver chokeret over, hvad jeg ser, når jeg kommer hertil. Og ville gerne spørge danskerne, hvad de selv synes om Muhammedtegningerne, Dansk Folkeparti og at Danmark i dag bliver forbundet med noget andet end øl og hygge«.

Dankofil
Det var ellers ikke ligefrem nogen stor skeptiker, der i foråret 2008 drog over sundet for at skrive sin bog om Danmark.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter