0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Kildekritik på forhuds-fronten, tak!

Debatten om omskæring bygger på forhastede konklusioner.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi vil ikke at begive os ud i en principiel diskussion af mandlig omskæring, men ønsker at gøre opmærksom på, at journalister og politikere ikke forholder sig tilstrækkelig kritisk til de sundhedsvidenskabelige resultater, som delvist har dannet grundlaget for den ophedede debat.

Vi tager udgangspunkt i to forskellige sæt af oplysninger, som er blevet citeret talrige gange i landets medier. I det ene citeres professor Jørgen Thorup for, at komplikationer i forbindelse med omskæring af drengebørn ligger i området 2-10 procent.
LÆS ARTIKEL


Det skal understreges, at der er meget stor variation i de resultater, man har opnået fra forskellige studier, men når man sammenligner med større undersøgelser blandt nyfødte fra USA, må tallene siges at være meget høje.

Som eksempel kan nævnes et studie, der blandt 130.475 nyfødte drenge, som blev omskåret på hospitaler, fandt, at 0.2 procent fik komplikationer i perioden, der fulgte umiddelbart efter indgrebet (Pediatrics, 2000:105).

Flertallet af komplikationerne bestod af blødninger og mindre vævsskader, men der sås også enkelte alvorlige komplikationer. Svagheden ved dette studie er, at børnene ikke følges op, og man ved derfor ikke, om drengene senere har fået akutte komplikationer.

Men at helt op til 10 procent af disse drenge, som blev omskåret under optimale forhold, skulle få problemer senere, lyder umiddelbart ikke sandsynligt.

En række andre indlæg og artikler i debatten bygger på resultater fra et nyere dansk studie (International Journal of Epidemiology, 2011:40). Her sammenligner overlæge Morten Frisch og kollegaer omskårne og ikkeomskårne mænd og deres partnere for at belyse de seksuelle sundhedskonsekvenser af mandlig omskæring.Studiet inkluderede 2.345 mænd, hvoraf 125 var omskåret. Blandt en række faktorer, som relaterer til seksuel tilfredsstillelse og oplevet kvalitet af seksuel samvær, viste resultaterne, at der er statistisk belæg for, at omskæring øger risikoen for, at det er sværere for den omskårne mand og hans kvindelige partner at få orgasme, og at den kvindelige partner ligeledes har en højere risiko for at opleve smerter under samleje.

I det studie er der to væsentlige problemer, som bør overvejes, før resultaterne indgår i en informeret diskussion om omskæring af drengebørn. Det første problem handler om deltagelsesprocenten, som viser, hvor mange af de inviterede personer der reelt blev inkluderet i analysen.

LÆS OGSÅ

I studiet er deltagelsesprocenten for mænd 48 procent, , og en så lav svarprocent er meget uheldig for den praktiske relevans af resultaterne, da det typisk kan resultere i en overrepræsentation af omskårne mænd og partnere med seksuelle problemer.

Det skyldes, at de omskårne mænd og deres partnere, som ikke har seksuelle problemer, oftere vil undlade at deltage. Det påpeger forfatterne også selv, og man skal derfor være meget forsigtig med at generalisere resultaterne til en normal befolkningsgruppe.

Det andet problem er, at resultaterne af det omtalte studie bliver anvendt i medierne til at diskutere sundhedsmæssige problemer i forhold til rituel omskæring af drengebørn. Men var der i studiet reelt tale om rituel omskæring af drengebørn?Den overvejende andel af de omskårne mænd beskriver sig selv som kristne (i alt 91 mænd eller 88 procent af de 103 mænd, der angiver religiøs tilhørsforhold), hvorimod der kun indgår to og fem personer, der opfatter sig som henholdsvis jøde og muslim.

Det er derfor sandsynligt, at flertallet af de omskårne mænd i studiet ikke har gennemgået en rituel omskæring, men snarere en medicinsk omskæring grundet problemer med eksempelvis forhudsforsnævring og er blevet omskåret ret sent i livet. På den baggrund er det vanskeligt at anvende resultaterne til at beskrive følgerne af ritual omskæring blandt raske drengebørn i Danmark.
LÆS OGSÅ


Dog skriver forfatterne, at de har observeret samme risici for seksuelle sundhedsproblemer blandt de 15 procent af mændene, som blev omskåret, før de var seks måneder gamle (disse tal er dog nok ikke statistisk signifikante). Vi konkluderer, at de omtalte høje komplikationsrater ikke er relevante, hvis rituel MO foregår under kontrollerede forhold.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce