Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kildekritik på forhuds-fronten, tak!

Debatten om omskæring bygger på forhastede konklusioner.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi vil ikke at begive os ud i en principiel diskussion af mandlig omskæring, men ønsker at gøre opmærksom på, at journalister og politikere ikke forholder sig tilstrækkelig kritisk til de sundhedsvidenskabelige resultater, som delvist har dannet grundlaget for den ophedede debat.

Vi tager udgangspunkt i to forskellige sæt af oplysninger, som er blevet citeret talrige gange i landets medier. I det ene citeres professor Jørgen Thorup for, at komplikationer i forbindelse med omskæring af drengebørn ligger i området 2-10 procent.
LÆS ARTIKEL


Det skal understreges, at der er meget stor variation i de resultater, man har opnået fra forskellige studier, men når man sammenligner med større undersøgelser blandt nyfødte fra USA, må tallene siges at være meget høje.

Som eksempel kan nævnes et studie, der blandt 130.475 nyfødte drenge, som blev omskåret på hospitaler, fandt, at 0.2 procent fik komplikationer i perioden, der fulgte umiddelbart efter indgrebet (Pediatrics, 2000:105).

Flertallet af komplikationerne bestod af blødninger og mindre vævsskader, men der sås også enkelte alvorlige komplikationer. Svagheden ved dette studie er, at børnene ikke følges op, og man ved derfor ikke, om drengene senere har fået akutte komplikationer.

Men at helt op til 10 procent af disse drenge, som blev omskåret under optimale forhold, skulle få problemer senere, lyder umiddelbart ikke sandsynligt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden