0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Folkedybets domstol har fået magt til at tage livet af et enkelt individ

Vi har - ifølge forfatteren Suzanne Brøgger - fået et aktivt nyt medborgerskab på nettet, men det er uforpligtende og uden greb om de virkeligt store sager

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JACOB EHRBAHN [arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN [arkiv)

Demokrati. Journalisterne, der professionelt overvåger magtcentrene og det repræsentative demokrati, er vores bedste garanter for et overvågningsdemokrati, som borgerne så kan forstærke eller undergrave efter humør, siger forfatteren Suzanne Brøgger til Rune Lykkeberg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Rune Lykkeberg:Er afsløringerne af embedsfolk og offentlige myndigheder, og de mange administrative afsløringer udtryk for et kritisk fremskridt? Er vi blevet bedre til som borgere at overvåge magthavere?

Suzanne Brøgger: »Måske er vi blevet bedre som borgere til at overvåge magthaverne. Til gengæld flytter magthaverne hele tiden et andet sted hen. Mens borgerne er optaget af at flytte et komma i regnskabet, er der nogen, der går med flygelet, uden at vi opdager det! 'Magten' vil altid slukke og lukke efter sig - efter Storm P. devisen om manden, der leder efter nøglen under en lygtepæl, selvom han har tabt den et helt andet sted. Men der er bare så mørkt«.

LÆS DEMOKRATISTAFET 1

»Magten er nødt til at skaffe sig beslutningsrum – specielt i en globaliseret verden, hvor beslutningerne i mange tilfælde skal træffes på et ekstremt komplekst niveau, der både rummer 'like' og 'no-like', både rødt og grønt og blåt. Modsætningsfyldt. Vedtagelsen af offentlighedsloven var netop et eksempel på, at borgerne blev hægtet af. Og dér, hvor offentligheden hjælper med at få fyret ministre, er det ikke nødvendigvis udtryk for et kritisk fremskridt. Det kan lige så godt være en 'autonom guillotine'«.

»Jamen, oplever vi da ikke et fremskridt i samfundskritikken? Jo, for så vidt som informations-niveaet hele tiden stiger. Og nej, fordi der ikke er tid eller mulighed for at gennemskue perspektiverne eller for at danne sig et overblik«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter