Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fik du læst - og delt - årets mest omtalte debatindlæg?

Preben Wilhjelm er årets suverænt mest læste debattør på politiken.dk.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politik, dovne journalister, familieliv, et mobbeoffer der taler ud, en mobber der undskylder. Og en enkelt ung iværksætter, der fortæller at det ikke er populært at være initiativrig.

Årets mest læste debatindlæg på politiken.dk spreder sig over en bred vifte af emner. Både venstrefløjspolitikere, gymnasieelever og moderne mødres indlæg om deres besværlige hverdag har trukket stor opmærksomhed blandt læserne. Og så er lærernes og de studerendes vilkår og omskiftelige hverdag et eviggyldigt emne, som optager rigtig mange.

førstepladsen over de 10 mest læste debatindlæg på politiken.dk i 2014 finder vi den skarpe debattør Preben Wilhjelm. For mange år siden blev han uddannet fysiker og var kort tid efter med til at sprænge SF op for at danne Venstresocialisterne. Selvom han ikke har været fast inventar på Christiansborg siden 1984, kan han i dag stadig ikke holde fingrene fra politik. I hans indlæg giver han skarpe huk til journalisterne for aldrig at stille politikerne syv spørgsmål, som, efter hans mening, er helt centrale for udviklingen af politik i dag.

 • 1)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Det næstmest læste debatindlæg på politiken.dk tager fat på gymnasielevernes økonomi. Emma Sjørvad fra SF ungdom i Århus skrev, at det er en skrøne, at vi har gratis uddannelse i Danmark:

»En studietur kan nemt koste 3.000-5.000 kr. og i flere tilfælde mere. Fredagscafeer, fester, frivillige rejser osv. er en stor del af det sociale miljø på gymnasierne og er igen alt sammen noget, som koster penge.«

Den udtalelse vakte stor debat og provokerede samtidig Jakob Engel Schmidt (V) til at skrive et debatindlæg, hvor han stillede det drillende spørgsmål:

 • 2)

Som en økonomisk modpol til de gymnasieelever, der ikke har råd til studieture, stormede den succesfulde 17-årige direktør Oluf Nielsen ind på en tredjeplads. Han valgte at droppe ud af 2.g og starte sin egen it-virksomhed. Nu har han tolv ansatte og kritiserer uddannelsessystemet for at modarbejde iværksætteri.

 • 3)
Foto: Finn Frandsen

fjerdepladsen står Laura Hintz frem og fortæller sin personlige og rørende historie om, hvordan hun er blevet mobbet i folkeskolen.

»Allerede på de relativt små klassetrin blev jeg mobbet af jer. Mobbet med, at det så sjovt ud, når jeg gik og løb, at min mor var lærer, mobbet med, at jeg var dygtig, at jeg ’lignede’ en fugl, og at jeg begyndte at få bryster før de andre.«

Kronikken trak stor opmærksomhed fra læserne og ramte samtidig Laura Hintz’ gamle klassekammerat og mobber Camilla Kronborg lige i mellemgulvet. Camilla Kronborg svarede igen kort efter med en undskyldning (læs hendes svar her:

 • 4)

»Det er med blandede følelser, at jeg meddeler, at min karriere som Niarn slutter her«.

Sådan lød udmeldingen fra Niels ’Niarn’ Roos i september, da han stod frem og fortalte, hvordan hans livsstil med stoffer og alkohol havde været ved at tage livet af ham. Efter en måned på hospitalet, en tur forbi Anonyme Alkoholikere og en lille ny datter kunne han i det femte mest læste indlæg melde ud, at identiteten ’Niarn’ skulle lægges i graven.

 • 5)
Foto: KLAUS HOLSTING

Nogle ældre debatindlæg får pludselig nyt liv, når læserne begynder at dele dem på de sociale medier. Det er tilfældet med Oliver Ryborgs indlæg fra 2011, som kommer ind på en sjetteplads.

Oliver Ryborg var dengang 15 år, gik i 8. klasse og var dybt fortørnet over en reklame for datingsitet Victoriamilan.dk, der opfordrede gifte mennesker til at gøre livet mere ’levende’ ved at have en affære:

»Jeg kan ikke beskrive med ord, hvor upassende det er at give voksne mennesker »spænding i tilværelsen« på bekostning af børnene, der kan få ødelagt deres tro på ægteskabets værdier – for ikke at tale om deres tro på kærligheden«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • 6)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

syvendepladsen kommer endnu et indlæg om familieliv. Katrine Sekjær skriver ærligt om en identitetskrise i forbindelse med sin første fødsel.

Katrine kryber til korset og erkender, at hun som nybagt mor radikalt har ændret sit syn på kvinder og mænd: »Alt, hvad jeg gennem min opvækst havde lært fra folkeskole til KUA om kvinder, uddannelse og ligestilling, forsvandt i takt med, at mælken løb til.«

 • 7)

ottendepladsen handler det om at få gjort op med en gymnasiekultur, som værdsætter den ydre skønhed mere end den indre.

Da Melissa Maria Elsborg skrev dette debatindlæg gik hun i 1.g og var godt træt af, at 3.g’erne udvalgte de smukkeste førsteårselever og inviterede dem med til deres prestigefyldte middag.

»Så spørger jeg ham, hvordan det føles, når man ikke ’oplever sig oplevet af sin far', og han svarer stille: »Det føles som at have et kæmpestort, koldt sort hul indeni«.«

Træner i ikke-voldelig kommunikation Carl Plesner sætter på niendepladsen skarpt fokus på, hvordan voksnes fravær over for deres børn har store konsekvenser. Med indlægget var han med til at starte en debat om, hvordan forældre skal prioritere arbejdet overfor nærvær med deres børn.

 • 9)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På tiendepladsen ligger endnu et godt eksempel på, at ældre debatindlæg pludselig kan få nyt liv igen. Overlægen Michael Kostellianetz’ indlæg fra 2002 om forholdene på de danske sygehuse blev igen i år delt og læst i stor stil. Den store interesse for indlægget medførte, at overlægen satte sig til tasterne og skrev en opdateret version om sygehusvæsenet i 2014:

 • 10)
 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden