Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketingsvalget står mellem to nuancer af blåt

Det er svært at se forskel på en S- og V-ledet regering.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under overskriften ’Forskel på farven’ kommenterede Bo Lidegaard (Pol. 28.5.) valget som det mest afgørende siden 2001. Ubegribeligt.

Den reelle forskel på en S- og V-ledet regering er så uendelig lille for borgerne, både hvad angår velfærd og værdipolitik. De faktuelle erfaringer i de seneste fire år afslører en slående lighed: SR-regeringens vedtagne grundlag har været VK-regeringens økonomiske politik. Dagpengereformen har man stædigt fastholdt, selv om 10 gange så mange som forudsat er faldet ud af systemet. Trods sloganet ved sidste valg om velfærd i stedet for skattelettelser har regeringen sammen med V gennemført netop topskattelettelser og lettelser af selskabsskatten finansieret af forringelser i levevilkårene for ledige, syge og handikappede. Uligheden er steget. Reformerne blev begrundet med ønsket om en konkurrencestat fuldstændig som V.

Med folkeskolereform og et politisk indgreb blev heldagsskolen indført og lærernes arbejdsvilkår forringet sammen med V. Antallet af børn per pædagog i daginstitutioner er steget støt, og minimumsnormeringer afvises.

I ældreplejen ses samme udvikling. På ligestillingsområdet er intet sket bortset fra homovielser. En effektiv indsats imod social dumping ved sociale klausuler er i enighed med V blevet droppet. Miljøringen omkring hovedstaden og miljørigtige bilafgifter er opgivet med store konsekvenser for luftforureningen.

Thorning og Corydon er dybt forankret i blå tankegang. Derfor bliver valget 18. juni ikke et afgørende valg, men et valg mellem blåt og blåt med en farvenuance, der ikke kan ses med det blotte øje

SR og V har ændret offentlighedsloven, så en regering frit kan tilbageholde vigtige oplysninger og dække over magtmisbrug og ulovligheder. Det er næppe muligt at dokumentere en forskel på omfanget af privatisering af offentlige serviceopgaver med Dong-salget som et grotesk eksempel.

Flygtninge- og indvandrerpolitikken er stort set ens – også S har nu som værdi at hjælpe så få mennesker på flugt som muligt. Bortset fra den kriminelle lavalder er det på retsområdet umuligt at høre forskel på S og V, alt handler om hårdere straffe, overvågning og andre begrænsninger i borgernes retssikkerhed.

Også EU-politikken er fælles, herunder at det nye retsforbehold skal sikre, at Danmark ikke bidrager til løsning af Europas fælles flygtningeudfordringer.

S har til dette valg nu lovet, at velfærden vil stige med 0,6 pct. Når man sammenholder sidste valgs løfter og den faktiske udvikling i de seneste fire år, skal man være meget naiv for at tro, at ledige, syge, ældre og handikappede vil mærke virkninger af dette løfte i en positiv retning.

Thorning og Corydon er dybt forankret i blå tankegang. Derfor bliver valget 18. juni ikke et afgørende valg, men et valg mellem blåt og blåt med en farvenuance, der ikke kan ses med det blotte øje.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden