Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dæm op for det voldsomme fokus på præstation

Universiteterne bør i højere grad optage studerende ud fra kriterier om, hvem der passer bedst til studiet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Igen i år er der et højt antal ansøgere til landets universiteter. For mange betyder det, at de nu starter på den uddannelse, de længe har drømt om. Men et stadigt voksende antal unge indser efter relativt kort tid på deres studie, at de har valgt forkert eller er kommet ind på en uddannelse, de ikke kan eller vil gennemføre.

Hver gang en studerende dropper ud af sin uddannelse, sker det med følelsen af personligt nederlag. Ikke kun fordi hvert omvalg koster statskassen dyrt, men fordi vi fra samfundet og skolesystemets side bliver opdraget til at være vindere. Vi bliver rettet ind. Passet til. Vi skal nå i mål. Hurtigt.

Universiteterne bør i højere grad optage studerende ud fra kriterier om, hvem der passer bedst til studiet, og ikke kun ud fra karakte

Politikens fokus i foråret på de såkaldte 12-talspiger, der overpræsterer og desværre bukker under og må til psykolog, viser, hvor massivt presset er på unge i uddannelsessystemet. Med fremdriftsreformen udrullet på universiteterne ved kommende studiestart bliver nye studerende allerede fra første semester tvunget til at leve op til politikernes målsætning om at komme hurtigere gennem uddannelsen. Med den uheldige konsekvens, at de bliver stressede og får mindre tid til bl.a. studiejob, der kvalificerer dem til arbejdsmarkedet.

LÆS DEBAT

Det pressede studieliv understreger behovet for, at de studerende er drevet af fagligt engagement og føler sig på rette hylde på studiet. Ellers dropper man simpelthen ud. Det nuværende optagelsessystem fokuserer for meget på karakterer og for lidt på den unges motivation og personlige kvalifikationer. Systemet er forældet og resulterer i et enormt ressourcespild.

Kvalitetsudvalget fremførte tidligere i år, at ved at nedbringe frafaldet på de videregående uddannelser kan man spare et trecifret millionbeløb. Lige så vigtigt vil det spare mange unge for bekymringer og nederlag. Vi ved, at et bedre uddannelsesmatch øger studieintensiteten og mindsker frafaldet. De studerende bliver dygtigere. På nogle uddannelser på Syddansk Universitet har man succes med at bruge tests og samtaler som del af optagelsesprocessen. Det giver indtryk af motivation og menneskelige kompetencer, som karaktererne ikke siger noget om. Det er den rigtige vej at gå både for den enkelte og for samfundet.

Vi håber, at den nye uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, vil arbejde for at få gennemført Kvalitetsudvalgets anbefalinger til et bedre optagelsessystem.

Universiteterne bør i højere grad optage studerende ud fra kriterier om, hvem der passer bedst til studiet, og ikke kun ud fra karakter. Det vil være et vigtigt skridt i retning af at dæmme op for det voldsomme præstationsfokus, vores generation er udsat for.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden