Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat

Spørg dig selv - hvorfor spiser jeg dyr?

Insisterer man på at spise kød, bør man sikre sig, at dyrene har haft et anstændigt liv.

Debat

Noget synes indlysende forkert. Eksempelvis er det indlysende forkert at spise sin nabo.

Tænker man efter, kan man også godt se, at der bag det indlysende skjuler sig nogle gode grunde. Men lige så indlysende forkert det er at spise mennesker, lige så indlysende rigtigt er det for de fleste at spise dyr. Her er det imidlertid ikke så ligetil at finde de gode grunde.

Engang satte vi tænderne i dyrene for at overleve. Der er noget, der tyder på, at den menneskelige hjerne kun har nået det niveau af enestående kompleksitet, som den har, fordi vi kastede os over dyrene.

I dag kan vi godt undvære dem uden at lide nogen form for fysisk overlast og sætter kun tænderne i dem af lyst, fordi de smager godt. De dyr, som smager bedst, er endda sat i produktion, så vi kan sikre os så meget og så billigt kød som muligt.

Der tages kun få hensyn til dyrenes natur, og grundreglen synes at være, at så længe dyret ikke lider åbenlyst, og produktionsforholdene ikke skader dyrenes vækst eller ydeevne og dermed den økonomiske bundlinje, så er der ingen hensyn at tage.

Vi vil ikke spise hinanden, for vi er ikke dyriske. Ikke desto mindre lader vi dyrene leve under ofte umenneskelige forhold

Vi vil ikke spise hinanden, for vi er ikke dyriske. Ikke desto mindre lader vi dyrene leve under ofte umenneskelige forhold. Dette synes at være indlysende rigtigt, nøjagtig som det synes indlysende forkert at spise mennesker.

Vi ønsker selvfølgelig ikke at omvende nogen til at blive kannibaler, tværtimod. Heller ikke at omvende alle til at blive veganere.

Målet er blot at begynde at fjerne kløften mellem vores idealer om dyrevelfærd på den ene side og vores spisevaner på den anden side. At tale for, at hvis man vælger at spise dyr, bør man sikre sig, at de har haft et anstændigt liv, inden man sætter tænderne i dem.

Vi danskere er et af de mest kødspisende folkefærd i verden, og hvert år producerer, dræber og spiser vi millioner af dyr, hvis velfærd langt hen ad vejen fuldstændig glemmes i forsøget på at sikre vores kulinariske præferencer og økonomiske indtjening.

Som regel forsvarer vi dette med, at det for det første er naturligt og for det andet foregår på langt værre måder andre steder i verden. Problemet er blot, at det naturlige er et dårligt argument. Historisk set har vi mennesker foretaget os mange ting, som vi i tidens løb har lært er en rigtig dårlig ide. Slaveri er blot et eksempel.

Påstanden om, at vi kan tillade os at gøre, hvad vi gør, fordi andre lande behandler dyrene mere uanstændigt end os, er også problematisk. Der er f.eks. lande, der har højere standarder for svineproduktion end Danmark.

Noget andet er, at det kunne jo være, at vi gjorde en større forskel, hvis vi viste de andre lande, hvor godt man kunne gøre det, i stedet for blot at gøre det en lille smule mindre slemt.

Vi står i en situation, hvor det bliver mere og mere tydeligt, at det at producere og spise dyr i det omfang, som vi gør, er en dårlig idé

Og endelig må man spørge, om der er andre områder, hvor vi accepterer, at fordi man gør noget lidt mindre slemt end de andre, bliver det o.k.? Hvor mange vil rose deres barn, hvis det har været med til at mobbe en anden, blot fordi der var nogle i klassen, der er værre?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Endelig: VI står i en situation, hvor det bliver mere og mere tydeligt, at det at producere og spise dyr i det omfang, som vi gør, er en dårlig ide. Det handler om vores egen sundhed og dyrenes velfærd. Men det handler også om klimaet, miljøet, ressourcerne og naturen mere generelt.

Hvordan kan det være, at det er os så selvfølgeligt at spise dyr? For mange er det indiskutabelt og ikke noget, der skal begrundes. Og vegetarer og veganere fremstår som tåbelige fanatikere.

Det er indlysende, at vi ikke skal spise mennesker, og vi vil påstå, at der er gode grunde til at lade være. Hvis det på samme måde er indlysende, at vi har ret til f.eks. at producere svin på en måde, så pattegrisene dør, fordi søerne får flere unger, end de har patter, og hvor søerne i mange tilfælde slides op på rekordtid, imens de tilbringer store dele af deres liv fikseret af jernbøjler, ja, så skal vi kunne udfolde argumenterne for det og ikke bare afvise diskussionen som hysterisk og sentimental.

I et redeligt samfund må vi kræve, at vi har gode grunde til at gøre det, som vi gør. Især når det, vi gør, fører til lidelse og død for millioner af væsener, der som os kan føle smerte, glæde og smage livets sødme.

Hvis vores bedste umiddelbare argument for at spise dyr i virkeligheden er, at det smager godt, skulle vi måske få pillet glorien af, fjernet skyklapperne og begynde med at spørge os selv: Hvorfor spiser jeg dyr?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden