Nej. i kølvandet på masseoverfaldet af kvinder nytårsaften, var der flere demonstrationer i Køln.foto. Oliver Beerg/AP.
Foto: Oliver Berg/AP

Nej. i kølvandet på masseoverfaldet af kvinder nytårsaften, var der flere demonstrationer i Køln.foto. Oliver Beerg/AP.

Debat

Overgrebene i Köln har givet venstrefløjen en ny stemme

Det er befriende, at vi endelig ser en ny løsningsorienteret og nuanceret position i udlændinge- og kønsdebatten.

Debat

Debatten i kølvandet på nytårets voldsomme begivenheder i Köln og en række andre europæiske byer blev nøjagtig lige så voldsom, følelsesladet og beskidt, som man kunne frygte. Men nu, hvor støvet er ved at lægge sig, har der heldigvis materialiseret sig en ny fløj i værdidebatten: en midtsøgende, løsningsorienteret og nuanceret position.

Det begyndte rædselsfuldt: Højrefløjen skruede rutinemæssigt op for dommedagsvisionerne, og tonen på de sociale medier blev en tand mere svinsk. Venstrefløjen gik rutinemæssigt i skyttegravene og benægtede, at overfaldene på domkirkepladsen havde et kulturelt aspekt og så alle andre holdninger som udtryk for dæmonisering og generalisering af et mindretal.

Eksemplerne er mange. Ulla Tornemand, tidligere næstformand i Dansk Kvindesamfund, mente i et indlæg i Politiken i lørdags, at det vigtigste er at diskutere, at »den sexkrænkende hvide mand har kronede dage«.

Og den feministiske standupper Sanne Søndergaard satte et nyt lavpunkt i debatten med dette facebookopslag: »Kan forstå, at nogle hvide mænd er oppe at køre over, at nogle brune mænd har raget på nogle hvide kvinder. Rolig nu, altså; kvinder af alle farver tager til Roskilde til sommer og bliver raget på af hvide mænd. Så der kan hvide mænd vinde ejendomsretten over kvindekroppen tilbage. Problem solved!«.

Jeg oplever, at der i øjeblikket går et lettelsens suk gennem Socialdemokraterne, hvor fodfolk og løjtnanter på Facebook og i debatindlæg har travlt med at bakke op om den nye linje: Endelig kan man for fuld kraft gå i kødet på både Dansk Folkeparti og den løsningsresistente del af venstrefløjen

Men så skete det! Der blev sagt fra. På en helt ny måde. Fra både mænd og kvinder, der på ingen måde er en del af højrefløjen. Fra mange flere end normalt. Højlydt og nuanceret: Jo, der er problemer med krænkelse af kvinder overalt i verden, men det udarter sig forskelligt fra land til land, og kultur – herunder religion – er en stor del af problemet.

Det vil vi også gerne diskutere og gøre noget ved, men lad os nu snakke Köln, og hvad vi kan gøre ved dét problem.

Kvindelige debattører med indvandrerbaggrund blev pludselig hørt: Geeti Amiri, Jaleh Travakoli, Yildiz Akdogan, Elmas Berke, Halime Oguz, Fatma Ôtkem m.fl. har forskellige baggrunde og politiske holdninger, men de er enige om, at der er et stort problem med den måde, alt for mange muslimske mænd opdrages og opfører sig på.

De har alle i årevis forgæves efterlyst opbakning til at ændre kulturmønstrene i indvandrermiljøerne, men svaret har været tavshed fra venstrefløjen: Det vil være vand på højrefløjens mølle at gå ind i den debat, lyder det helt rutinemæssigt.

Svaret er tværtimod, at man ved at være tavs støtter højrefløjen, fordi det så kun er højrefløjens løsninger, der kommer på bordet.

Det har SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, erkendt, og forleden indrømmede hun over for Jyllands-Posten, at hun og hendes partifæller har holdt sig for meget tilbage. Det blev fulgt op af Kvinfo-direktør Nina Groes, der var ude at fastslå, at sexkrænkelse har en etnisk/kulturel side.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved tilfældighedernes spil skrev de tre fremtrædende socialdemokrater Peter Hummelgaard, Kasper Fogh og Thomas Gyldal en Kronik, da debatten kørte mest højlydt, hvor de konkretiserede partiets nye kurs i indvandrings- og integrationsdebatten: Vi må erkende, at problemerne forsvinder ikke i løbet af nogle år, tværtimod, vi må diskutere alle – alle – sider af sagen, og vi må ikke lade alt det, vi har opbygget af velfærd og ligestilling gå til grunde: Vi skal finde løsninger og træffe beslutninger, der ofte vil være svære og ubehagelige, men som skal basere sig på de bedste humanistiske traditioner i Danmark.

Jeg oplever, at der i øjeblikket går et lettelsens suk gennem Socialdemokraterne, hvor fodfolk og løjtnanter på Facebook og i debatindlæg har travlt med at bakke op om den nye linje: Endelig kan man for fuld kraft gå i kødet på både Dansk Folkeparti og den løsningsresistente del af venstrefløjen.

Alt i alt er disse nye toner udtryk for den nye fløj i værdidebatten. En livskraftig fløj, der er kommet for at blive, og som jeg er sikker på vil få vind i sejlene.

For holdningen har altid eksisteret i den almindelige debat mand og mand imellem (m/k) i hjemmene og på arbejdspladserne. Nu er den heldigvis blevet offentlig.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden