Tegning. Jørn Villumsen

Tegning. Jørn Villumsen

Debat

Afskaf de nationale tests - de knækker små børn

Hvordan kan test i 2. klasse medvirke til at få brudt den negative sociale arv hos de børn, der ikke lærer ord som vingær og merskumspibe hjemme hos deres forældre?

Debat

Jeg har svært ved at se formålet med nationale tests, der knækker selvtilliden hos små børn i 2. klasse, fordi de kan risikere at blive bedt om at sidde stille i mere end 1 klokketime, og fordi de skal kunne ord som vingær, skovbryn og merskumspibe.

Den sidste tid har budt på stor diskussion om de nationale tests i folkeskolerne, blandt andet i TV 2/Nyhederne. Eleverne testes 10 gange i løbet af deres skoletid, og Venstre, som i øvrigt siger, at de er imod bureaukrati, har tidligere ytret, at de ønsker endnu flere tests.

Det har kostet 110 millioner kroner at udvikle de nationale tests, som i bedste fald er ubrugelige og i værste fald, ifølge forskerne, gør mere skade end gavn.

Nationale tests er desværre en del af det kontrolsamfund, som er blevet opbygget igennem de senere år, hvor både lærere, elever og studerende holdes i kort standardiseret snor.

Lad os da bruge pengene på at skabe selvstændigt tænkende kreative små mennesker og et skolesystem med mindre standardisering og plads til individuelle forskelle.

I Danmark har vi altid ment, at elever i de små klasser ikke skulle have karakterer, for at undgå, at de bliver en del af en konkurrencekultur, hvor de kæmper mod hinanden om at være bedst, og hvor taberne bliver meget synlige og får knækket troen på sig selv allerede i de små klasser.

Hvordan kan test i 2. klasse medvirke til at få brudt den negative sociale arv hos de børn, der ikke lærer ord som vingær og merskumspibe hjemme hos deres forældre? Det har jeg svært ved at se.

Lad os da bruge pengene på at skabe selvstændigt tænkende kreative små mennesker og et skolesystem med mindre standardisering og plads til individuelle forskelle.

Lyt til børnene, lærerne og forskerne – afskaf de nationale tests.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce