Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfatter og ernæringsekspert Per Brændgaard tænder på mor-kroppen. Det gør han fordi, den har en superkraft: den kan gro mennesker. Far-kroppen kan nøjes med at levere sæd, mens mor-kroppen skaber miraklet. Mor-kroppen er ikke kun fræk, den afspejler også et balanceret og sundt menneske. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh. Producer: Henrik Haupt

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mor-kroppen er også lækker

Mor-kroppen er ikke en pigekrop, men en voksen krop, der har fortjent meget mere hyldest, kærlighed og glæde.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af de seneste uger har der kørt en debat om, at ’far-kroppen’ med blød mave og lidt ekstra på sidebenene er det nye hit. Men det er ikke kun far-kroppen, der er sund og lækker. Det er mor-kroppen også.

Mor-kroppen har en superkraft: Den kan gro mennesker. Hvis det ikke var for mor-kroppen, så ville vi hurtigt uddø. Far-kroppen kan i den forbindelse nøjes med at levere sæd. Det er mor-kroppen, der laver arbejdet og skaber miraklet.

For at give energi til den superkraft, så er mor-kroppen fra naturens side udstyret med forholdsvis store fedtdepoter. Det giver energi til graviditet og amning, og så lokker det potentielle far-kroppe nærmere. Kvindelige former er seksuelt attraktive på et meget dybt biologisk plan, som ingen supertrænet fitness-sild eller pumpet crossfit kvinde kan hamle op med. Hofter, balder, bryster og bløde maver. Det kan vi lide.

Når mor-kroppen har udlevet sin superkraft og født et nyt barn til verden, så kan det ofte ses. Strækmærkerne er velfortjente tigerstriber til evigt minde om superkraften – og et respektindgydende signal til omverdenen. Hofterne og balderne bliver varigt større efter graviditeten som et tegn på, at her har de frugtbare superkræfter været på spil.

Jeg har aldrig forstået, hvorfor kvinder tror, at mænd tænder på tyndhed. Det mest sexede er da, når en kvinde tør give sig helt hen til den intense nydelse af virkelig lækker mad, der er fyldt med sukker, fedt og stivelse. Så tør hun måske også give sig hen til andre former for nydelse

Smag og behag er forskellig. Og godt for det. Jeg foretrækker til hver en tid en sund mor-krop i stedet for en kvindekrop, der er tynd på den udpinte måde. Jeg har aldrig forstået, hvorfor kvinder tror, at mænd tænder på tyndhed. Det mest sexede er da, når en kvinde tør give sig helt hen til den intense nydelse af virkelig lækker mad, der er fyldt med sukker, fedt og stivelse. Så tør hun måske også give sig hen til andre former nydelse.

LÆS DEBAT

Jeg kan slet ikke forstå det moderne ideal med, at kvinder også skal have six-pack og store biceps. Hvis det er stressende for en mand at leve op til, så må det være endnu mere stressende for en kvinde, da det slet ikke falder kvindekroppen naturligt at have markerede mavemuskler eller svulmende overarme. Det kræver så meget selvtortur, at det må være nødvendigt at dyrke hardcore S/M for at skabe balance. Og hvis man er til det, så fred være med det. Vi har alle vore lyster og tilbøjeligheder, som vi ikke nødvendigvis skal pådutte resten af verden.

Her er mit bud på en definition af den sunde mor-krop: Den sunde mor-krop er den krop, der opstår spontant og uforceret hos kvinder, der lever et sundt, nydelsesfuldt og afbalanceret liv med fokus på at hjælpe andre.

Med ’sundt’ mener jeg med udgangspunkt i ’bevidst sundhed’, som omfatter ikke bare kost og motion, men hele livsstilen, og ikke bare den fysiske sundhed, men også den mentale og den sociale sundhed – og hvor man udlever sundheden på sin egen måde i harmoni med livet i øvrigt.

Den sunde mor-krop ser ikke ud på én bestemt måde. Den opstår spontant som følge af bevidst sundhed, livsbetingelser og genetiske arveanlæg. Man kan gøre, hvad man kan i forhold til den bevidste sundhed, men livsbetingelserne og generne kan man pr. definition ikke ændre på. Det bestemmer, hvordan den naturligt sunde og lækre mor-krop er for den enkelte.

LÆS DEBAT

Mor-kroppen er ikke en pigekrop, men en voksen krop, der har fortjent meget mere hyldest, kærlighed og glæde. Der må godt være forskel på, hvordan man ser ud som ung og som voksen. Det er meningsløst at gå på underlige kure eller følge hårde træningsprogrammer, der påstår, at de gør os yngre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lad os hellere finde glæden ved kroppen, som den er lige her og nu, i stedet for at vente på, at den bliver mindre, strammere eller yngre. Sex for og med en kvinde bliver mere og mere nydelsesfuldt, jo ældre kvinden bliver. Det er spild af savl at glo på unge piger. Sex med en erfaren kvinde er bare noget helt andet. Hvis du er kvinde og vil gøre noget for at få en lækker mor-krop, så skal du holde op med at prøve på at lave om på din krop, men i stedet finde nydelsen i den, præcis som den er.

Du behøver ikke have børn eller ønske at få børn for at have en mor-krop. Begrebet ’mor’ har ligesom ’far’ en bredere betydning som det at vise omsorg for og hjælpe andre. Og det kan man jo gøre på mange forskellige måder.

STOR GUIDE

Mor- og far-kroppen er så den krop, der opstår, når man først og fremmest bruger sin tid og energi på at hjælpe andre i stedet for at dyrke sin krop. Det vil gavne både vores mentale og vores sociale sundhed, hvis vi kan begynde at forstå sundhed meget mere bredt.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden