Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Debat

Skinger politisk debat baner vej for vold mod muslimer

Hadforbrydelser er et åbent angreb på vores danske værdier og skal bekæmpes med handlinger af godhed.

Debat

Torsdag i sidste uge sagde Martin Henriksen (DF) i ’Debatten’ på DR, at det kun er muslimer, der truer danske værdier, og at islam er Danmarks største samfundsproblem. To dage senere blev Nada Musse og Ayaan Ahmed verbalt og fysisk overfaldet af tre etniske dansker – en mand og to kvinder – efter et cafébesøg i Odense.

Manden begyndte at råbe diskriminerende og racistiske bemærkninger ad Nada og Ayaan, og tilråbene endte i vold. Manden rev Nadas tørklæde af og slog hende bagfra. Den ene kvinde begyndte at slå på Nada, mens den anden kvinde pegede mod Ayaans pande og sagde »Fuck af og skrid hjem, din neger«.

Dette var en forbrydelse motiveret af had til og fordomme mod muslimer og er en konsekvens af folkevalgte politikeres indvandrerfjendtlige polemik og propaganda mod den muslimske minoritet i Danmark.

Jeg er forarget over kommentarerne på Nadas facebookprofil, der er skrevet efter overfaldet, hvor nogle forsøger at lægge en rimelighedsbetragtning ned over voldsepisoden. Overfaldet kan på ingen måde ses som et forsøg på at frigøre Nada fra hendes tørklæde, men er en overtrædelse af religionsfriheden. Overfaldet er ikke en protest mod den ’massive’ indvandring, men en hadforbrydelse.

Vi kan overvinde had ved at imødegå negative stereotyper og fordomme gennem dialog og næstekærlighed

Hadforbrydelsen kan ikke bortforklares ud fra gerningsmændenes berusede tilstand. Hvis hændelsen på nogen måde kan rationaliseres, er det som ureflekteret selvtægt.

De folkevalgte politikeres gentagne negative budskaber har været med til at skabe et billede af muslimer som fjender. Gerningsmændene har overtaget denne negative fremstilling, som har ført til denne hadefulde hændelse.

Hvad kan vi lære af denne hadforbrydelse? Hvordan får vi vendt skuden? Al had er tillært og kan derfor aflæres. Vi kan overvinde had ved at imødegå negative stereotyper og fordomme gennem dialog og næstekærlighed.

Hadforbrydelser er et åbent angreb på vores danske værdier og skal bekæmpes med handlinger af godhed. Vi, flertallet, kan ikke tie længere. I lyset af had er tavshed dødbringende. At tie er at samtykke, og apati kan tolkes som accept.

Er det ikke på tide, at flertallet tager bladet fra munden og overdøver det højtråbende mindretal af højreradikalister? Er det ikke på tide, at flertallet fylder mest i den offentlige debat? Er det ikke på tide, at vi alle siger i kor, at ’nok er nok’?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce