Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikernes løgne skræmmer ikke længere vælgerne

I en postfaktuel verden har vi ikke længere bare forskellige meninger - vi har forskellige kendsgerninger.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martin Baron er chefredaktør for Washington Post. I maj talte han til mediestuderende på Temple University i Philadelphia og beklagede den offentlige debats forfald i USA.

Givetvis med tanke på den igangværende præsidentvalgkamp sagde Baron, at modkandidater »ikke er ens modstandere, de er fjender. Målet er ikke at vinde, men tilintetgøre den modsatte side«.

Vi lever i en postfaktuel verden, hvor hver side har sine egne argumenter og sine egne urokkelige fakta. Vi har ikke længere bare forskellige meninger. Vi har forskellige kendsgerninger.

Washington Post har en blog, der tjekker fakta i de amerikanske præsidentkandidaters udsagn. Trump får karakteren »maksimalt utroværdig«. 70 procent af hans udtalelser får fire Pinocchio-næser. Det betyder, at de er lodrette løgne. Men det skræmmer på ingen måde Trumps vælgere. De ser på verden ligesom han.

BRITISKE VÆLGERE lod sig heller ikke skræmme af falsk propaganda 23. juni. Men dagen efter det britiske nej til EU tabte aktiemarkederne på verdensplan ikke mindre end 5 billioner dollars – beløbet svarer til det britiske bruttonationalprodukt gange to. Sådan kan fakta også se ud.

Vi lever i en postfaktuel verden, hvor hver side har sine egne argumenter

Kursfaldet var måske panik. Men det viser, at kapitalmarkederne ikke ser lige så optimistisk på Storbritanniens fremtid som den sejrende konservative leder Boris Johnson og hans nej-hold, der lovede sine tilhængere guld og grønne skove.

Hvordan kunne et flertal af de britiske vælgere fæste lid til nejsidens utroværdige og nu forladte løfter og samtidig overhøre en lavine af faktabaserede advarsler fra indenlandske og udenlandske topøkonomer og nobelpristagere?

Svaret på det spørgsmål gav Michael Gove, Boris Johnsons nærmeste kampfælle og Storbritanniens justitsminister, da han 3. juni på tv sagde: »Folk i dette land har fået nok af eksperter!«.

DEN FØRSTE, der gjorde opmærksom på, at store dele af offentligheden ikke længere tåler ekspertise, er den amerikanske journalist og forfatter Farad Manjoo. Han introducerede i 2008 begrebet »det post-faktuelle samfund«, der i dag fejrer triumfer.

I sin bog med den ironiske titel ’True Enough’ (’Sandt nok’) skriver han – og dokumenterer – at vores ubegrænsede medieudbud giver os mulighed for selv at vælge den virkelighed, vi vil tro på, og det, der er »sandt nok« til os. Det afgørende skred ind i en ægte politisk skizofreni skete, skriver Manjoo, med præsident George W. Bushs invasion af Irak i 2003. Bushs såkaldte koalition af villige, herunder Danmark, støttede sit krigseventyr på bevidst opdigtede påstande. De faktuelle følger ser vi i dag i Syrien og Irak.

Dengang sagde en af Bushs strategiske rådgivere, efter sigende Karl Rove, til citat til en journalist: »Vi er et imperium nu, og når vi handler, skaber vi vores egen virkelighed«.

Richard Nixon, en af Bushs forgængere, gjorde sig med sin notoriske løgnagtighed i Watergate-skandalen rigeligt fortjent til øgenavnet ’Tricky Dicky’. Men han slap ikke godt fra det. Det er forskellen på 1970’erne og i dag, hvad senest den britiske folkeafstemning viser.

Vi befinder os i »de lette løgnes æra«, skriver Manjoo. I dag stoler vi ikke på hinanden, og mindst af alt på fremmede. Vi stoler kun på os selv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De alternative virkeligheder strækker sig fra våbenindustriens pr-kampagner og kreationisternes »intelligente design« over tobaksindustriens jammer til debatten om global opvarmning. Bagtropsfægtningen støttes af milliarder af dollars fra uudtømmelige konservative pengetanke.

I marts gjorde den amerikanske medieanalytiker og journalist Ari Rabin-Havt status over årene efter Manjoos bog. I ’Lies, Incorporated: The World of Post-Truth Politics’ beskriver Rabin-Havt i alarmerende detaljer, hvordan driftige folk i USA har udviklet en hel industri, hvis formål det er med fordækte løgne at afspore den politiske proces i landet. Han kalder det »asymmetrisk offentlig politisk krig«.

Richard Berman leder et af de største desinformationsfirmaer i USA. Han vil fæstne holdninger i modtagelige sind, således at de opfattes som »almindelig viden«, som ingen anden mening kan fortrænge. Når først politikeres og propagandisters »zombieløgne« er sat i omløb, genopstår de fra de døde i en uendelighed, skriver Rabin Havt.

Bemærk: Undersøgelser viser, at blandt USA’s republikanere vokser overbevisningen om, at præsident Barack Obama er muslim, med deres uddannelse. Idioti er altså ikke et taberfænomen. Bermans valgsprog lyder: » Well, du ved, enten vinder man grimt eller taber smukt«.

MEN SELV i den postfaktuelle og postsande verden har løgne faktiske følger. Og det bringer os frem til konklusionen på denne kommentar: Det hedder ofte i politik, at målet helliger midlet. Sandheden er, at midlet altid beskriver målet.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden