Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Eliten? Gang på gang har Frankrigs præsident, Francois Hollande, og Tysklands kansler, Angela Merkel, forsøgt at lede Europa i retning af fælles løsninger. Men især Merkels indsats på flygtningepolitikken får stadig større kritik i den internationale debat.
Foto: Thibault Camus/AP

Eliten? Gang på gang har Frankrigs præsident, Francois Hollande, og Tysklands kansler, Angela Merkel, forsøgt at lede Europa i retning af fælles løsninger. Men især Merkels indsats på flygtningepolitikken får stadig større kritik i den internationale debat.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er Europas elite selv skyld i ny terror og nationalisme?

Global debat. Mens terror vækker rædsel i Europa, er flere begyndt at forbinde uroen med EU’s fiasko med at håndtere flygtningekrisen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Noget ganske usædvanligt skete i Tyskland i denne uge.

Kansler Angela Merkel afbrød sin ferie og indkaldte til et pressemøde torsdag, efter at Tyskland inden for samme uge i juli er blevet rystet af fire voldelige angreb. Tre blev udført af folk med flygtninge- eller indvandrerbaggrund. To havde angiveligt forbindelse til terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Merkel insisterede som så ofte før på, at hun ikke fortryder, at hun sidste år valgte at føre en så åben udlændingepolitik, at over en million flygtninge og indvandrere er kommet til landet siden. Men i sit forsvar erkendte hun, at den har medført negative konsekvenser.

»Hvis vi havde afvist at opfylde vores humanitære ansvar, så ville der have været lige så mange – eller måske meget anderledes – meget dårlige konsekvenser for os«, sagde Angela Merkel.

Merkel sammenkæder terror og flygtninge

Tidligere har kansleren fastholdt, at flygtningestrøm og terrortrussel skal debatteres adskilt. Men allerede i forrige uge vakte hun opsigt ved at sige, at flygtningestrømmen »er blevet brugt til at smugle terrorister«. Ugen inden havde en chef i tysk efterretningsvæsen fortalt, at mindst 17 IS-terrorister er rejst ind i Europa under dække af at være flygtninge.

»At to mænd, der kom til os som flygtninge, er ansvarlige for de gerninger i Würzburg og Ansbach, håner det land, som tog dem ind«, sagde Merkel torsdag.

Merkels opsigtsvækkende udtalelser er den foreløbige kulmination på en international debat om Europas nye terrorproblemer – og ikke mindst tysk flygtningepolitiks rolle deri – som har nået kogepunktet i den seneste uge. Fælles for indlæggene er, at de gør Europas elite – og allermest Merkel – medskyldig i, at terrortruslen er steget. Nogle bebrejder eliten for, at populismen vokser, fordi den ikke tager befolkningens frygt alvorligt.

I sidste weekend skrev den tyske analytiker Nina Schick i The Telegraph, at »en dyb kollektiv angst har overtaget Tyskland, siden Angela Merkel besluttede at åbne grænserne for over en million flygtninge sidste sommer«.

Tysklands elskede Mutti har begået en fejltagelse og skadet landets sikkerhed

De seneste angreb vil ifølge Schick »nære den voksende fortælling om, at Tysklands elskede Mutti (mor) har begået en fejltagelse og skadet landets sikkerhed«. En fejltagelse, der vil føre til Merkels undergang, hvis ikke hun begynder at »tale ærligt« om indvandringen.

»Hun vil ikke indrømme, at hun lavede en massiv fejlberegning sidste sommer og lige siden har presset på for en ’europæisk løsning’, men har mistet en enorm mængde politisk goodwill på vejen. Hendes position er især blevet skadet af hendes regerings insisteren på obligatoriske kvoter for at omfordele flygtninge i Europa. Kvoterne blev presset igennem«, skriver Schick og konkluderer:

»De central- og østeuropæiske lande har ikke kun undladt at tilgive hende – de har simpelthen nægtet at spille bold«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Orban: Eliten må se sandheden i øjnene

At nægte at spille bold er her en metafor for, at lande som Ungarn nægter at acceptere flygtningefordelingen. Det demonstrerede Ungarns regeringsleder, Viktor Orban, med uhørt tydelighed i en tale tirsdag.

Orban sagde, at angreb og overgreb i Tyskland og andre vestlige lande skyldes, at Europas elite ikke har forstået, at indvandring fører til terror og kriminalitet. Orban pegede på, at en meningsmåling, som et statsligt ungarsk opinionsinstitut har foretaget i alle EU-lande, viser, at over 60 procent ser en direkte sammenhæng mellem den voksende indvandring og den voksende terrorisme og kriminalitet. 63 procent mener, at indvandring ændrer på den nationale kultur.

Indvandring udgør en trussel, øger terrorisme og øger kriminalitet.

»Imens påstår de europæiske eliter, at det ikke er sådan, og at disse sammenhænge ikke eksisterer«, sagde Orban med adresse til Merkel og EU-kommissionen:

»Jeg er derfor overbevist om, at for at det europæiske kontinent kan genvinde sin sikkerhed, må de nuværende europæiske eliter acceptere nogle basale principper, selv hvis de ikke stemmer overens med deres ideologiske verdenssyn. Indvandring udgør en trussel, øger terrorisme og øger kriminalitet. Masseindvandring ændrer grundlæggende på Europas kulturelle opbygning. Masseindvandring ødelægger national kultur. Hvis vi ikke accepterer dette synspunkt, hvis dette ikke bliver den europæiske holdning, vil vi være ude af stand til at handle imod denne trussel«, lød det fra Orban.

Selv om Orbans udlægning er uhørt hård i europæisk debat, får Merkel og andre vestlige ledere ikke megen sympati fra folk, der mener det modsatte af Orban og hans meningsfæller. Mange i debatten mener nemlig, at Merkel og resten af eliten selv skaber succesen for Orban – og for Donald Trump i USA og Front National i Frankrig og Alternative für Deutschland i Tyskland og EU-modstanderne i Storbritannien – ved netop at nægte at tage alvorligt, at mange borgere sammenkæder indvandring med arbejdsløshed og usikkerhed. En fornægtelse, som skaber en populisme og nationalisme, der langt mere effektivt end terroristerne kan nå samme mål: at destabilisere vestlige demokratier.

En ny klasse af vrede borgere er vokset frem, hvor vælgerne føler sig ladt i stikken, truet og urepræsenteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som Der Spiegel-skribenten Mathieu von Rohr skriver i et indlæg i mandags:

»En ny klasse af vrede borgere er vokset frem, hvor vælgerne føler sig ladt i stikken, truet og urepræsenteret. De, der har gavn af krisen, er de nationalistiske populister. De sympatiserer med Putins autokratiske stil, sætter ild til antimuslimsk retorik og drømmer om at gøre en ende på EU. De bekæmper Vesten indefra«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden