Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer.

Tegning: Mette Dreyer.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ud med kristendom; ind med religion

Det er på tide, at vi tænker mangfoldighed ind i alle dele af folkeskolen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mangfoldigheden er kommet for at blive. Ligegyldigt hvor meget man stamper i jorden og råber ’luk grænserne’, er mangfoldighed et vilkår i den moderne verden.

Den verden må vi uddanne vores unge til. Det er ikke meget værd at kunne skrive og regne, hvis ikke man kan begå sig i en verden af forskellige mennesker. Derfor skal vi tænke mangfoldighed ind i alle dele af folkeskolen:

For det første vil vi have mangfoldighed på skoleskemaet. Gerne i stedet for den nuværende kristendomsundervisning, som handler alt for meget om kristendom og alt for lidt om andre religioner og livsanskuelser. Kristendommen er en stor del af dansk historie og kultur, men selv i den lille danske andedam mødes i dag vidt forskellige mennesker med forskellig kultur.

Danskhed er således ikke længere uløseligt forbundet med kristendommen. Derfor skal kristendomsundervisningen omdøbes til religion, og faget skal inddrage forskellige religioner og alternative livsanskuelser.

For det andet vil vi tænke mangfoldighed ind i alle skolebøgerne. Det kræver en kritisk gennemgang af de eksempler, der bruges i de forskellige fag. Adoptivfamilier, homoseksuelle par og danskere af forskellig etnicitet skal alle indgå i eksemplerne i de forskellige fagbøger. Derved vil vi have mangfoldigheden med i alle fag fra fransk til fysik.

For det tredje skal seksualundervisningen opprioriteres. Eleverne skal have mulighed for at stifte bekendtskab med forskellige slags seksualitet og livsstil. For bedre at forstå sig selv, men også for bedre at kunne forstå verden. Derfor skal seksualundervisningen være med til at bryde med nogle af de mange seksualnormer, som findes.

Oplysning om vores forskelle og ligheder er vores vigtigste modsvar i en tid, hvor mange dyrker det, som skiller os

Et eksempel til efterligning er Normstormerne, som i dag er et gratis tilbud til 7. til 10. klasse i København og Aarhus. Oplysning om vores forskelle og ligheder er vores vigtigste modsvar i en tid, hvor mange dyrker det, som skiller os.

SE OGSÅ:

Nogle påstår, at Danmark er ved at knække over mellem land og by, men Danmark er først og fremmest ved at knække over, fordi vi ikke er gode nok til at forstå og acceptere mangfoldigheden.

Antallet af hadforbrydelser stiger over det meste af Europa, og modstanden mod mangfoldigheden skal tages alvorligt. Derfor er det nødvendigt, at vi får en mangfoldighed af religioner, kulturer og seksualiteter ind i klasselokalerne.

Eleverne skal stifte bekendtskab med forskellige livsopfattelser, ellers lærer de ikke at indgå i fællesskab med folk, som ikke ligner dem selv. Oplysning er vores stærkeste våben mod diskrimination og intolerance.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden