Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhedsstyrelsen må straks på banen i livsvigtig debat om antidepressiv medicin

Usikkerhed og tvivl om antidepressiv medicin kan være livsfarlig for patienterne. Derfor haster det med en afklaring fra Sundhedsstyrelsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når debatten om antidepressiv medicin raser, lægges telefonerne i DepressionsForeningen ned, og vores inbox er fyldt med mails fra patienter og pårørende, der er i syv sind om, hvad de skal gøre.

Er det, patienterne tager, farligt, eller skal de fortsætte, som lægen har rådet dem til?

Det kan være livsfarligt, hvis man fra den ene dag til den anden stopper med medicinen

Tvivlen er livsfarlig. Erfaringen fra tidligere debatter er, at der er patienter, der stopper med at tage deres medicin. Nogle uden vejledning fra deres læge. Vi ved faktuelt, at det kan være livsfarligt, hvis man fra den ene dag til den anden stopper med medicinen.

Derfor opfordrer vi i DepressionsForeningen Sundhedsstyrelsen til hurtigst muligt at gå ind i sagen. Der er brug for en afklaring af, hvorvidt de kliniske retningslinjer skal ændres.

I retningslinjerne for behandling af moderat til svær depression anbefaler styrelsen i dag, at patienterne tilbydes medicin i kombination med terapi. Patienterne må have klar besked om, hvorvidt de skal fortsætte deres behandling eller ej.

Patienterne kan ikke være tjent med denne usikkerhed.

Baggrunden for debatten er en ny undersøgelse, som Copenhagen Trial Unit står bag. Forskerne bag undersøgelsen konkluderer ret bastant, at effekten af antidepressiv medicin, de såkaldte SSRI’er, er tæt på nul. At bivirkningerne er større end virkningen.

Straks efter er undersøgelsen dog blevet kritiseret af en af de mest erfarne eksperter på området, professor Poul Videbech, der er uenig i flere af konklusionerne. Herunder spørgsmålet om den manglende effekt for de sværest ramte.

I DepressionsForeningen er vi ikke ophøjede eksperter i depressionsbehandling og ser det ikke som vores rolle at afgøre videnskabelige tvister, som når forskere i denne uge diskuterer, hvor vidt antidepressiv medicin virker eller ej. Det mener vi, er Sundhedsstyrelsens opgave.

Styrelsen har kontakten til klinikerne og forskerne og er ansvarlige for de kliniske retningslinjer, som behandlerne skal operere efter. Og det er dem, vi læner os op ad.

Det er en rigtig svær diskussion. Langt de fleste patienter, jeg møder i mit virke som formand i DepressionsForeningen, har en stille drøm om at kunne leve et liv uden medicin.

Men frygten for tilbagefald og tilbagevenden til sygdommen trækker i den anden retning. Og af de mange daglige henvendelser, vi får i DepressionsForeningen, har hovedparten en oplevelse af, at behandlingen virker.

Flere hævder tilmed, at medicinen har reddet deres liv.

Vi lytter til forskere såvel som patienter. Mon de alle er ofre for placeboeffekten?

I depressionsforeningen hylder vi forskning og byder også den nye undersøgelse velkommen. Passer det, at medicinen skader mere, end den gavner, skal vi selvfølgelig have pillerne taget af markedet.

Vi skal sikre, at den enkelte patient får den bedste og mest effektive behandling. Men hvad de ikke har brug for, er usikkerhed og tvivl om deres behandling. Derfor haster det med en afklaring.

Vi håber, at Sundhedsstyrelsen vil være lydhør over for ønsket om at opnå en sådan afklaring.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden