0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sexologisk klinik: Vi har ikke ændret reglerne om behandling af transpersoner

Vi samarbejder for at gøre praksis bedre, lyder det fra overlæge Birte Smidt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ENGEL JANUS
Foto: ENGEL JANUS

Dette billede af en transkønnet kvinde er fra en tidligere historie om transkønnede livsvilkår.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag varetages udredning og behandling af transpersoner kun ét sted i Danmark. Det foregår hos det multidisciplinære team forankret på Sexologisk Klinik i Region Hovedstaden.

Birte Smidt, overlæge, Sexologisk Klinik, hvilken betydning har flytningen af diagnosekoden transkønnethed for jeres udredning og behandling af patienterne?

»Sexologisk Klinik tilrettelægger udredning og behandling efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer/vejledninger, og disse er ikke ændret. Vi ved, at Sundhedsstyrelsen er i gang med at revidere disse, og Sexologisk Klinik er såvel som interesseorganisationerne blevet hørt herom«.

I er blevet kritiseret af transkønnede og Amnesty International for at stille spørgsmål, der krænker patienternes privatliv?

»Efter at Amnesty Internationals rapport udkom, har Sexologisk Klinik haft møder med interesseorganisationer og har til stadighed møder og kontakt med LGBT Danmark m.fl. Her er udredningsprocedure/spørgeskemaer etc. blevet drøftet, og Sexologisk klinik har fået værdifulde input til fortsatte forbedringer. Vi håber, at denne proces/samarbejde kan fortsætte«.

Når en tilstand kræver sundhedsfaglig behandling (medicin/kirurgi), som er irreversibel, bør det enkelte menneske sikres bedst muligt beslutningsgrundlag

Hvorfor er det vigtigt at screene transkønnede så grundigt?

»Det er Sundhedsstyrelsen, som giver retningslinjer for udredningen. Men generelt må siges, at når en tilstand kræver sundhedsfaglig behandling (medicin/kirurgi), som er irreversibel, bør det enkelte menneske sikres bedst muligt beslutningsgrundlag«.

Er det en reel screening, I laver, når transkønnede udveksler oplysninger indbyrdes om, hvad der er ’godt’ og ’ikke godt’ at sige, når de kommer hos jer?

»Sexologisk Klinik ved godt, at der er en idé om, at man kan svare rigtigt/forkert på spørgsmålene, men udredningen består af flere samtaler med udgangspunkt i den enkeltes ønsker/behov og efterfølgende en samlet vurdering. De aktuelle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen opererer inden for en binær forståelse af kønsidentitet (at man kan være enten mand eller kvinde, red.), og dette kan måske give anledning til tanken om, at der skal svares på en bestemt måde«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts