Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vært Amalie Kestler (tv) sammen med Magali Gravier (i front) og Mette Zølner.
Foto: Nikolaj Lauta

Vært Amalie Kestler (tv) sammen med Magali Gravier (i front) og Mette Zølner.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast: »Det franske valg er et kæmpe eksperiment«

Franskmændenes præsidentvalg har med to protestkandidater udviklet sig til et kæmpe eksperiment. I Kestlers Kaffeklub dykker vært Amalie Kestler ned i resultater og perspektiver med de to lektorer fra CBS, Mette Zølner og Magali Gravier.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens yngre vælgere i Storbritannien afviste Brexit ved sidste års skæbnesvangre folkeafstemning, er det på den anden side af den engelske kanal i Frankrig de ældre vælgere, som holder fast i ideen om et stærkt, fredsbevarende Europa:

Marine Le Pen står svagt blandt vælgere over 65 år, men høster til gengæld godt blandt yngre vælgere, hvor også venstrefløjskandidaten Jean-Luc Melenchon gjorde det godt ved søndagens første valgrunde.

Melenchon magtede dog ikke at slå hverken Le Pen eller midterkandidaten Emanuelle Macron, som nu kæmper om nøglerne til det berømte Élysée-palæ ved anden runde 7. maj.

Kestlers Kaffeklub har i dette afsnit besøg af to lektorer fra Copenhagen Business School, der begge er Ph.d i statskundskab og i årevis har lavet akademisk arbejde om fransk og europæisk politik. Mette Zølner og Magali Gravier er begge også delvist uddannede i Frankrig. Halvdelen af podcasten er på engelsk, fordi vært Amalie Kestler interviewer Magali Gravier på dette sprog.

Gravier vurderer, at de franske vælgere i søndags kastede landet ud i et »kæmpe eksperiment«, da landet har tradition for faste blokke og ikke for forlig hen over midten, som man kender det fra eksempelvis dansk politik. Mette Zølner er enig og peger på, at Macron ikke har noget parti bag sig, hvilket kan give ham problemer, når franskmændene går til parlamentsvalg i juni.

»Macrons En Marche!-bevægelsen er helt nyt, og der mangler et egentligt velfungerende partiapparat, som kan sikre, at han kan få gennemført sin politik i nationalforsamlingen«, siger hun.

Det samme gør sig på flere måder gældende for Le Pen, der også mangler en base i parlamentet.

Lyt til programmet og hør de to eksperters analyser og bud på interessante perspektiver ved valget.

Programmet kan høres her eller i iTunes. Skriv endelig dine kommentarer eller ideer til andre emner til Amalie Kestler ved at trykke her.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden