Vært Amalie Kestler (tv) sammen med Magali Gravier (i front) og Mette Zølner.
Foto: Nikolaj Lauta

Vært Amalie Kestler (tv) sammen med Magali Gravier (i front) og Mette Zølner.

Debat

Podcast: »Det franske valg er et kæmpe eksperiment«

Franskmændenes præsidentvalg har med to protestkandidater udviklet sig til et kæmpe eksperiment. I Kestlers Kaffeklub dykker vært Amalie Kestler ned i resultater og perspektiver med de to lektorer fra CBS, Mette Zølner og Magali Gravier.

Debat

Mens yngre vælgere i Storbritannien afviste Brexit ved sidste års skæbnesvangre folkeafstemning, er det på den anden side af den engelske kanal i Frankrig de ældre vælgere, som holder fast i ideen om et stærkt, fredsbevarende Europa:

Marine Le Pen står svagt blandt vælgere over 65 år, men høster til gengæld godt blandt yngre vælgere, hvor også venstrefløjskandidaten Jean-Luc Melenchon gjorde det godt ved søndagens første valgrunde.

Melenchon magtede dog ikke at slå hverken Le Pen eller midterkandidaten Emanuelle Macron, som nu kæmper om nøglerne til det berømte Élysée-palæ ved anden runde 7. maj.

Kestlers Kaffeklub har i dette afsnit besøg af to lektorer fra Copenhagen Business School, der begge er Ph.d i statskundskab og i årevis har lavet akademisk arbejde om fransk og europæisk politik. Mette Zølner og Magali Gravier er begge også delvist uddannede i Frankrig. Halvdelen af podcasten er på engelsk, fordi vært Amalie Kestler interviewer Magali Gravier på dette sprog.

Gravier vurderer, at de franske vælgere i søndags kastede landet ud i et »kæmpe eksperiment«, da landet har tradition for faste blokke og ikke for forlig hen over midten, som man kender det fra eksempelvis dansk politik. Mette Zølner er enig og peger på, at Macron ikke har noget parti bag sig, hvilket kan give ham problemer, når franskmændene går til parlamentsvalg i juni.

»Macrons En Marche!-bevægelsen er helt nyt, og der mangler et egentligt velfungerende partiapparat, som kan sikre, at han kan få gennemført sin politik i nationalforsamlingen«, siger hun.

Det samme gør sig på flere måder gældende for Le Pen, der også mangler en base i parlamentet.

Lyt til programmet og hør de to eksperters analyser og bud på interessante perspektiver ved valget.

Programmet kan høres her eller i iTunes. Skriv endelig dine kommentarer eller ideer til andre emner til Amalie Kestler ved at trykke her.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce