Debat

Podcast: »Den største trussel mod Danmark kommer indefra«

Den hårde sikkerhedspolitik er efter 25 år vendt tilbage til Europa, og det skyldes ikke kun et aggressivt Rusland. Det siger militærforsker Henrik Breitenbauch, som er gæst i denne uges Kestlers Kaffeklub om sikkerheds- og forsvarspolitik.

Debat

Når lederen af Center for Militære Studier på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Henrik Breitenbauch, bliver spurgt om, hvad den største sikkerhedstrussel er lige nu, tøver han ikke:

Det er institutionernes skrøbelighed. At flere og flere både på højre- og venstrefløjen taber tillid til de internationale institutioner, der har skabt sikkerhed og fred i Europa i årene efter Anden Verdenskrig.

Henrik Breitenbauch er gæst i denne uges udgave af Politikens politiske podcast, Kestlers Kaffeklub, hvor emnet er sikkerheds- og forsvarspolitik. Med andre ord bagtæppet for efterårets forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.

Ifølge Henrik Breitenbauch er der risiko for, at den voksende mistillid på både højre- og ventrefløjen til EU, NATO og andre fællesskaber som f.eks. OSCE ryster rammerne omkring stabiliteten i verden. Konsekvenserne kan blive et meget stærkere Rusland og en mere usikker verden, siger han.

»Europa bygger på stærke politiske institutioner, og at vores samkvem er bundet af regler og love. Det skal vi beholde for at undgå, at landene falder til primatstadiet, hvor der bruges magt til at sikre orden«, siger Henrik Breitenbauch.

Skal de politiske institutioner fungere, kræver det vilje til at forsvare dem, mener han.

»Vi har jo det paradoks, at EU og NATO er demokratiernes klub, men samtidigt ser vi, at nogle lande, som eksempelvis Ungarn og Polen, bevæger sig på grænsen af, hvad der kan kaldes et demokrati. Og der er ingen tvivl om, at Putin forsøger at undergrave den enhed indefra, og at vi dermed kan risikere, at det simpelthen smuldrer mellem fingrene på os«.

I værste fald kan det føre til en nye magtpolitiske interessesfærer, hvor Rusland anlægger noget, der minder om et moderne jerntæppe gennem Europa. Et muligt resultat kan også langsom undergravning af de liberale demokratier i Østeuropa, som ifølge Breitenbauch ikke er stabile nok til at modstå russisk indflydelse.

Rusland ønsker at have retten til at tæve og tryne sine naboer

Derfor er det er nødvendigt, at Danmark igen tager europæiske sikkerhedsspørgsmål seriøst, fordi sikkerhedssituationen i Europa er forandret.

»Geopolitikken og den hårde sikkerhedspolitik er vendt tilbage til vores nærområde«, mener han.

Lyt til programmet her eller abonner i iTunes. Og skriv kommentarer eller ideer til andre emner til Amalie Kestler ved at trykke her.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce