Kestlers Kaffeklub med 
Andreas Kamm på
Folkemødet.
Foto: Finn Frandsen

Kestlers Kaffeklub med Andreas Kamm på Folkemødet.

Debat

Det er en hel gal retning at vende konventionerne ryggen, mener generalsekretæren for Dansk Flygtningehjælp

Andreas Kamm, der til efteråret stopper som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp efter 19 år på posten, gør status på flygtninge- og asylområdet. Løsningen på flygtningespørgsmålet er ifølge ham ikke at forlade konventionerne og efterlade læsset til nærområderne. Andreas Kamm er gæst i den afsluttende Kestlers Kaffeklub fra Folkemødet i Allinge.

Debat

Andreas Kamm var en ung historiestuderende på Odense Universitet, da han indledte sit mangeårige arbejde med flygtninge og asylansøgere. Her underviste han vietnamesiske flygtninge i dansk, og ifølge ham var det en tid, hvor der var massiv folkelig tilslutning til, at Danmark skulle tage imod de fordrevne fra verdens krige.

Men den politiske vilje til tage imod flygtninge er et helt anden sted i dag, mener Andreas Kamm. Han kigger især med stor bekymring på det stigende ønske blandt danske politikere til at lade Danmark stå uden for det globale indsats for verdens godt 65 millioner flygtninge og internt fordrevne.

»Verdens flygtningekrise skal hverken løses i Danmark eller Europa, men en måde at afhjælpe krisen på er at tage ansvar gennem konventionerne«, siger generalsekretær Andreas Kamm, der har arbejdet i Dansk Flygtningehjælp i 38 år.

»Det er en hel gal retning at vende konventionerne ryggen«.

Han ser samtidigt med stor skepsis på forslaget om oprette store flygtningelejre i Nordafrika og Mellemøsten, hvor flygtninge vil kunne ansøge om asyl til Europa uden at krydse Middelhavet.

I hans optik har Europas håndtering af de seneste flygtningestrømme vist, at de europæiske lande ikke er i stand til yde den forpligtelse, et sådan asylsystem vil kræve:

»Vi har ikke engang kunne fordele de 160.000 flygtninge, som vi i 2015 besluttede at aflaste Italien og Grækenland med«, mener Andreas Kamm.

Det er skingrende urealistisk

»Kigger vi på Europa, så er det europæiske fællesskab på det her område tæt på at være brudt sammen. Lige nu ser vi, hvordan europæiske ledere flygter fra det eneste fællesskab, som har mulighed for at løse udfordringen«.

Derudover anser generalsekretæren det for tvivlsomt, at noget land i Nordafrika eller Mellemøsten vil gå med til at huse så store flygtningelejre med de mange udfordringer, det giver i forhold til landenes sundhedsvæsen, skolevæsen og generelle infrastruktur.

»Det er skingrende urealistisk«, konkluderer Andreas Kamm.

Til sidst i podcasten kommer Anders Bæksgaard, Politikens politiske redaktør, forbi studiet, hvor han analysere den politiske virkelighed omkring dagens partiledertaler. I dag er det De Konservative med Søren Pape Poulsen i front, der indtager scene ved Cirkuspladsen i Allinge.

Lyt til podcasten med Andreas Kamm her eller abonner i Itunes

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce