Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lægemiddelstyrelsen til far, der fortrød: HPV-vaccinen er sikker og effektiv

Vaccination mod HPV indgår i det danske børnevaccinationsprogram og tilbydes piger på 12 år, fordi de derved har en lavere risiko for at udvikle celleforandringer og andre HPV-relaterede sygdomme.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Henrik Lundsgaards (LHL) datter er blevet vaccineret med Gardasil mod HPV. Gardasil er en vaccine mod 4 HPV-typer (6,11, 16 og 18). HPV type 16 og 18 er skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft, mens HPV type 6 og 11 kan give kønsvorter. Vaccination mod HPV indgår i det danske børnevaccinationsprogram og tilbydes piger på 12 år.

LHL skriver, at Gardasil indeholder kontroversielle nanopartikler af aluminium. Det er korrekt, at Gardasil – ligesom langt de fleste andre vacciner - indeholder aluminium, men at det skulle trænge dybt ind i hjernen og forårsage neurologiske lidelser eller være en særlig farlig nanovariant er ikke korrekt.

Aluminium er et hjælpestof, der er blevet tilsat vacciner siden 30’erne. Aluminium giver en reaktion på indstiksstedet, og det forstærker vaccinens effekt. Det aluminiumssalt, der indgår i Gardasil er også brugt i andre vacciner mod f.eks. difteri, stivkrampe og hepatitis (leverbetændelse). Aluminium giver hyppigt en lokal forbigående reaktion med rødme og hævelse.

Det er korrekt, at Gardasil – ligesom langt de fleste andre vacciner - indeholder aluminium, men at det skulle trænge dybt ind i hjernen og forårsage neurologiske lidelser eller være en særlig farlig nanovariant er ikke korrekt

I et placeboforsøg, hvor vaccinen bliver sammenlignet med saltvand, vil forsøgsperson og behandler vide, om der er givet vaccine eller placebo, fordi, der kun vil komme en lokalreaktion, hvis der er givet vaccine.

Forsøget vil ikke længere være blindet, og det kan påvirke resultaterne. Man kan f.eks. være mere tilbøjelig til at tolke symptomer som bivirkninger, hvis man ved, der er givet vaccine.

Og måske er man mere ihærdig med at undersøge, om der er celleforandringer, hvis man ved, der er givet placebo.

Det er i overensstemmelse med de europæiske myndigheders krav til godkendelse af vacciner, at Gardasil er undersøgt i de kliniske studier over for hjælpestof med aluminium.

Der er blevet udført 3 Gardasil-studier, hvor der er anvendt antigen + hjælpestoffer i den ene gruppe og hjælpestoffer i den anden gruppe. Der er også udført et forsøg med Gardasil over for hjælpestof (primært saltvand) uden aluminium. Helt som forventet var der færre lokale bivirkninger, f.eks. færre med irritation ved injektionsstedet, hos gruppen, der havde fået hjælpestof uden aluminium.

Der er ingen holdepunkter for, at der er en særlig risiko for at få alvorlige bivirkninger af HPV-vaccinen, hvis man har været sportsaktiv, haft kyssesyge eller behandlingskrævende fysiske skader. Det er også en udokumenteret påstand, at adskillige er døde især i Sydamerika.

Der er på verdensplan vaccineret mere end 60 millioner personer med Gardasil. Erfaringsgrundlaget er enormt, og der er ingen tvivl om, at effekten opvejer bivirkninger.

LHLs datter har en nedsat risiko for at dø af livmoderhalskræft, fordi hun er blevet vaccineret mod HPV.

Hun har også en lavere risiko for at udvikle celleforandringer og andre HPV-relaterede sygdomme, men hun bør fortsat følge screeningprogrammet, da vaccinen ikke beskytter mod alle HPV-typer.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden