0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overraskende analyse vil have ro på arbejdslivet: Arbejdsgivere vil ikke hæve din pensionsalder

Lønmodtagerne har altid været kritiske over for at hæve pensionsalderen. Nu melder også danske arbejdsgivere sig i koret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Arkivfoto: Finn Frandsen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Danmark har vi i lighed med mange andre vesteuropæiske lande gennemført en række vidtgående tilbagetræknings- og pensionsreformer. I de fleste lande er reformerne mødt af modstand fra lønmodtagerne.

Især har der været modstand blandt de grupper på arbejdsmarkedet, der på grund af dårligt helbred ikke kan fortsætte, eller som er uønskede af arbejdsgiverne.

Det er med andre ord især ufaglærte grupperinger på arbejdsmarkedet, som er tvunget til at forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen, der har formuleret en modstand mod, at vi alle skal blive flere år på arbejdsmarkedet.

Et nyt fænomen er imidlertid, at også arbejdsgiverne er begyndt at protestere mod de politiske bestræbelser på at få flere ældre til at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

I Holland vil man som i Danmark hæve pensionsalderen til 67 år. Imidlertid viser et studie fra forskningscenteret Nide i Holland, at hollandske arbejdsgivere er mod at øge pensionsalderen. Tre fjerdedele af arbejdsgiverne i Holland foretrækker en fleksibel pensionsalder, herunder at mulighederne for tidlig tilbagetrækning fastholdes, fordi det giver mulighed for en skræddersyet løsning i den enkelte situation.

Arbejdsgiverne er især bekymrede for, om medarbejdernes helbred kan holde til at øge pensionsalderen

Hvis der skal fastsættes en generel pensionsalder, synes 46 procent af de hollandske arbejdsgivere, at alderen skal tilbage til 65 år. Kun en tredjedel mener, at den skal være 67.

Arbejdsgiverne er især bekymrede for, om medarbejdernes helbred kan holde til at øge pensionsalderen. I nogle dele af bygningsbranchen er 40 procent af medarbejderne over 60 år uarbejdsdygtige. I metalbranchen er uarbejdsdygtigheden fordoblet, siden forhøjelsen af pensionsalderen blev indført.

Efterhånden som flere medarbejdere får et dårligt helbred, er arbejdsgiverne bekymrede for, om en forhøjelse af pensionsalderen påvirker virksomhedernes produktivitet i nedadgående retning.

Danmark er også imod

Også i Danmark har vi set, at den øgede efterlønsalder har skabt flere personer på sygedagpenge, arbejdsløshedsdagpenge mv. Men nok så interessant er det, at der også i Danmark kan spores en klar modstand blandt danske arbejdsgivere mod, at pensionsalderen øges med henblik på at håndtere de demografiske udfordringer.

I projektet SeniorArbejdsLiv har vi netop gennemført en større undersøgelse blandt danske arbejdsgivere. Vi har spurgt cirka 2.500 arbejdsgivere om deres syn på, hvorledes vi skal håndtere, at arbejdsstyrken på grund af demografiske forandringer mindskes. Det overraskende svar fremgår af figuren herunder.