0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Amnesty: Stop kendte bookingfirmaer som Airbnb i at kapitalisere på besatte områder på Vestbredden

En række af verdens booking-giganter svigter deres egne idealer og virksomhedsansvar, når de promoverer turisme i israelske bosættelser i de besatte palæstinensiske områder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Arkivfoto:: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Vores nye rapport sætter både fokus på, hvordan den israelske regering tillader og opfordrer bosættere til at udnytte land og naturressourcer, som tilhører palæstinensere, og hvordan Airbnb, Booking.com, Expedia og Tripadvisor drager fordel af denne udnyttelse, skriver generalsekretær i Amnesty Danmark i dette indlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det burde være overflødigt at sige det, men turisme skal ikke understøtte alvorlige brud på menneskerettighederne. Overgreb og forbrydelser mod nogle skal ikke bruges til at skabe profit for andre.

Alligevel er det præcis, hvad der i dag sker, når de fire store globalt kendte bookingfirmaer Airnbnb, Tripadvisor, Expedia og Booking.com promoverer turistattraktioner og overnatningstilbud i de israelske bosættelser på besatte palæstinensiske områder. Det dokumenterer Amnesty International i en ny rapport, hvor vi har undersøgt, hvordan firmaerne hver især er med til at tiltrække turister til ulovlige israelske bosættelser. Herigennem bidrager de både til bosættelsernes fortsatte eksistens og til deres udbredelse.

Menneskerettighedskrænkelser er ikke en turistattraktion

Beslaglæggelsen af palæstinensisk land og udbredelsen af bosættelser har medført enorm lidelse. Den har tvunget palæstinensere ud af deres hjem, ødelagt deres livsgrundlag og frataget dem basale nødvendigheder såsom drikkevand.

Bosættelserne er med god grund stemplet som ulovlige både af FN’s Sikkerhedsråd og af FN’s Generalforsamling. EU har henvist til, at de ulovlige bosættelser hindrer freden og undergraver en tostatsløsning. De udgør kort sagt et groft systematisk og årtier langt brud på menneskerettighederne.

Airbnb, Booking.com, Expedia og Tripadvisor promoverer sig selv på ideen om deling og gensidig tillid. Den selvfortælling klinger hult, når de bidrager til disse krænkelser af menneskerettighederne ved at promovere en vifte af turistattraktioner, ture, restauranter, cafeer, hoteller og øvrige boligudlejninger i bosættelserne i besatte palæstinensiske områder.

Sidste år besøgte vores researchere fire palæstinensiske landsbyer tæt på israelske bosættelser, kvarteret Silwan i Østjerusalem og et palæstinensisk lokalsamfund i Hebron. Alle disse steder ligger nær lukrative turistattraktioner, som bliver drevet af bosættere.

Vi afdækkede her, hvordan Airbnb, Booking.com, Expedia og Tripadvisor ikke bare spiller en betydelig rolle i at tiltrække turister til ulovlige bosættelser. De vildleder også deres egne kunder ved ikke konsekvent at angive, hvornår et tilbud fra deres kataloger kommer fra en israelsk bosættelse.

I skrivende stund bugner firmaernes onlinekataloger tilsammen af hundredvis af tilbud i israelske bosættelser i besatte palæstinensiske områder

»Turisterne ved ikke, at dette er vores land«, fortæller en palæstinensisk landmand, som bor tæt ved bosættelsen Shiloh.