0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Christian Jensen: Midt i cyberkrigen er forsvarsministeren blevet ramt af bombekuller

Regeringen vil tage metoder i brug, der har træk tilfælles med tankegangen i de dysfunktionelle demokratier, vi søger at beskytte os imod.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Arkivfoto:: Finn Frandsen

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt. Bare tanken burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen, skriver Christian Jensen i denne klumme.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har nogen set Claus Hjort Frederiksen for nylig? Måske har han kastet sig ind under sit skrivebord?

Landets forsvarsminister minder i hvert fald mere og mere om en bombekulret hærchef, der sender alle mand frem i en totaloffensiv på alle fronter og flanker, mens han selv holder sig for ørerne. Uden tanke for omkostningerne. Uden tanke for, om han i virkeligheden selv uforvarende kommer til at smadre alt det, han søger at forsvare: det åbne og frie samfund.

Det sker ikke hver dag, at en borgerlig regerings våbenbrødre i dansk erhvervsliv løber skrigende bort fra dens politik. Men det er tilfældet med den lov for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, som er regeringens slagvåben mod internettets organiserede hackere og almindelige vaneforbrydere, der bruger koder som brækjern. Mest oprivende er det, at regeringen slet ikke kan se, hvorfor alle omkring den er så oprevet.

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt

Regeringen vil løse et reelt problem. Vi har set, hvordan hackere har kunnet lamme Mærsk i dagevis med milliardtab til følge. Vi har set, hvordan russisk misinformation har vansiret demokratiske valg. Vi skal selvfølgelig som samfund gøre, hvad vi kan for at sætte en stopper for den slags.

Men desværre tager regeringen metoder i brug, der har træk tilfælles med tankegangen i de dysfunktionelle demokratier, vi søger at beskytte os imod.

Således vil regeringen tillade, at det statslige cybercenter i det skjulte kan sende digitale lokkeduer ind i private virksomheder for at få dem til at gå i en fælde, der kan afsløre potentielle sikkerhedsbrist. Regeringen vil give det statslige center lov til at bryde ind og operere i private virksomheders it-netværk, hvis virksomheden skønnes at have særlig interesse. Hvilke typer virksomheder? Praktiserende læger? Flyselskaber? Medier?

Foreløbig har Claus Hjort Frederiksen forsvaret sig med argumentet om, at han repræsenterer den gode stat, der kun vil sine borgere det bedste.</