0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Arkivfoto:: Finn Frandsen

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt. Bare tanken burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen, skriver Christian Jensen i denne klumme.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christian Jensen: Midt i cyberkrigen er forsvarsministeren blevet ramt af bombekuller

Regeringen vil tage metoder i brug, der har træk tilfælles med tankegangen i de dysfunktionelle demokratier, vi søger at beskytte os imod.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Har nogen set Claus Hjort Frederiksen for nylig? Måske har han kastet sig ind under sit skrivebord?

Landets forsvarsminister minder i hvert fald mere og mere om en bombekulret hærchef, der sender alle mand frem i en totaloffensiv på alle fronter og flanker, mens han selv holder sig for ørerne. Uden tanke for omkostningerne. Uden tanke for, om han i virkeligheden selv uforvarende kommer til at smadre alt det, han søger at forsvare: det åbne og frie samfund.

Det sker ikke hver dag, at en borgerlig regerings våbenbrødre i dansk erhvervsliv løber skrigende bort fra dens politik. Men det er tilfældet med den lov for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, som er regeringens slagvåben mod internettets organiserede hackere og almindelige vaneforbrydere, der bruger koder som brækjern. Mest oprivende er det, at regeringen slet ikke kan se, hvorfor alle omkring den er så oprevet.

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt

Regeringen vil løse et reelt problem. Vi har set, hvordan hackere har kunnet lamme Mærsk i dagevis med milliardtab til følge. Vi har set, hvordan russisk misinformation har vansiret demokratiske valg. Vi skal selvfølgelig som samfund gøre, hvad vi kan for at sætte en stopper for den slags.

Men desværre tager regeringen metoder i brug, der har træk tilfælles med tankegangen i de dysfunktionelle demokratier, vi søger at beskytte os imod.

Således vil regeringen tillade, at det statslige cybercenter i det skjulte kan sende digitale lokkeduer ind i private virksomheder for at få dem til at gå i en fælde, der kan afsløre potentielle sikkerhedsbrist. Regeringen vil give det statslige center lov til at bryde ind og operere i private virksomheders it-netværk, hvis virksomheden skønnes at have særlig interesse. Hvilke typer virksomheder? Praktiserende læger? Flyselskaber? Medier?

Foreløbig har Claus Hjort Frederiksen forsvaret sig med argumentet om, at han repræsenterer den gode stat, der kun vil sine borgere det bedste.

Deri har ministeren utvivlsomt ret. Men problemet handler ikke om de enkelte ansattes intentioner. Det handler om statens rolle i vores samfund, og der er regeringen i gang med at sende os langt ud på den glidebane, som den danske filosof K.E. Løgstrup advarede om, længe før det 21. århundredes cybertrussel blev en realitet.

»Jo større området for de statslige opgaver bliver, jo vigtigere de statslige indgreb bliver, desto mindre bliver vi i stand til at danne os en mening om dem og tage stilling til dem«.

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt. Bare tanken burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen. Ingen må negligere cybertruslen fra lande som Rusland og Kina. Men hvis fjendens mål er at destabilisere og kue vores åbne og frie samfund, så er regeringen desværre godt i gang med selv at gøre det grove arbejde.

Skaden er heldigvis ikke sket endnu. Lovforslaget er endnu ikke vedtaget. Vi må håbe, at Claus Hjort Frederiksen snart tager hænderne fra ørerne.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?