At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt. Bare tanken burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen, skriver Christian Jensen i denne klumme.
Arkivfoto:: Finn Frandsen

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt. Bare tanken burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen, skriver Christian Jensen i denne klumme.

Debat

Christian Jensen: Midt i cyberkrigen er forsvarsministeren blevet ramt af bombekuller

Regeringen vil tage metoder i brug, der har træk tilfælles med tankegangen i de dysfunktionelle demokratier, vi søger at beskytte os imod.

Debat

Har nogen set Claus Hjort Frederiksen for nylig? Måske har han kastet sig ind under sit skrivebord?

Landets forsvarsminister minder i hvert fald mere og mere om en bombekulret hærchef, der sender alle mand frem i en totaloffensiv på alle fronter og flanker, mens han selv holder sig for ørerne. Uden tanke for omkostningerne. Uden tanke for, om han i virkeligheden selv uforvarende kommer til at smadre alt det, han søger at forsvare: det åbne og frie samfund.

Det sker ikke hver dag, at en borgerlig regerings våbenbrødre i dansk erhvervsliv løber skrigende bort fra dens politik. Men det er tilfældet med den lov for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, som er regeringens slagvåben mod internettets organiserede hackere og almindelige vaneforbrydere, der bruger koder som brækjern. Mest oprivende er det, at regeringen slet ikke kan se, hvorfor alle omkring den er så oprevet.

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt

Regeringen vil løse et reelt problem. Vi har set, hvordan hackere har kunnet lamme Mærsk i dagevis med milliardtab til følge. Vi har set, hvordan russisk misinformation har vansiret demokratiske valg. Vi skal selvfølgelig som samfund gøre, hvad vi kan for at sætte en stopper for den slags.

Men desværre tager regeringen metoder i brug, der har træk tilfælles med tankegangen i de dysfunktionelle demokratier, vi søger at beskytte os imod.

Således vil regeringen tillade, at det statslige cybercenter i det skjulte kan sende digitale lokkeduer ind i private virksomheder for at få dem til at gå i en fælde, der kan afsløre potentielle sikkerhedsbrist. Regeringen vil give det statslige center lov til at bryde ind og operere i private virksomheders it-netværk, hvis virksomheden skønnes at have særlig interesse. Hvilke typer virksomheder? Praktiserende læger? Flyselskaber? Medier?

Foreløbig har Claus Hjort Frederiksen forsvaret sig med argumentet om, at han repræsenterer den gode stat, der kun vil sine borgere det bedste.

Deri har ministeren utvivlsomt ret. Men problemet handler ikke om de enkelte ansattes intentioner. Det handler om statens rolle i vores samfund, og der er regeringen i gang med at sende os langt ud på den glidebane, som den danske filosof K.E. Løgstrup advarede om, længe før det 21. århundredes cybertrussel blev en realitet.

»Jo større området for de statslige opgaver bliver, jo vigtigere de statslige indgreb bliver, desto mindre bliver vi i stand til at danne os en mening om dem og tage stilling til dem«.

At en liberalistisk regering kan ophøje skjult statslig kontrol til politisk mål, forekommer ubegribeligt. Bare tanken burde få det til at løbe koldt ned ad ryggen. Ingen må negligere cybertruslen fra lande som Rusland og Kina. Men hvis fjendens mål er at destabilisere og kue vores åbne og frie samfund, så er regeringen desværre godt i gang med selv at gøre det grove arbejde.

Skaden er heldigvis ikke sket endnu. Lovforslaget er endnu ikke vedtaget. Vi må håbe, at Claus Hjort Frederiksen snart tager hænderne fra ørerne.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce