0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt liberalt parti vil gøre blå blok grøn, men: Vi er egentlig helst fri for at komme i Folketinget

Grøn Kurs vil sørge for, at en fremtidig borgerlig-liberal regering sætter grøn omstilling øverst på dagsordenen. Vejen dertil går gennem skatter, afgifter og regulering, og de er parate til at give kald på liberale værdier.

Nima Taheri
Foto: Nima Taheri

Partileder Jonas Holm mener, der er brug for et borgerligt-liberalt parti med grøn omstilling som altoverskyggende fokus.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen (S) har, siden hun fik overdraget nøglerne til Statsministeriet, surfet gennem landet på en grøn bølge.

Folketingsvalget 2019 blev af medier og politikere døbt ’klimavalget’. En bindende klimalov er efter sigende på trapperne, mens regeringen har ytret et klart ønske om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent inden 2030.

Som en symbolsk start har de indført ekstra afgifter på plastikposer, mens støttepartiet SF i finansloven vil foreslå at omlægge 200.000 hektar landbrugsjord til skov.

Grøn omstilling er tilsyneladende i høj kurs, og det er jo skønt. Men det kommer oven på fire år med en Venstre-ledet regering, »som fuldstændig har siddet på hænderne i forhold til den grønne omstilling, og det må for alt i verden ikke ske igen«.

Kritikken kommer fra den 46-årige partileder Jonas Holm. Han mener, der er brug for et borgerligt-liberalt parti med grøn omstilling som altoverskyggende fokus. Eller »en grøn brik i en blå regering«, som han siger.

Men det parti fandtes ikke, så derfor tog Jonas Holm sagen i egen hånd, da han få uger efter folketingsvalget stiftede Grøn Kurs. Et parti, der tror på det frie marked, på folks personlige frihed, på en stram udlændingepolitik, og som har grøn omstilling allerøverst på dagsordenen.

»Lige nu er der sådan set rigeligt fokus på grøn omstilling – man kan måske sætte spørgsmålstegn ved regeringens økonomiske ansvarlighed – men vores tankegang går ud på, at sikre, at den kurs, den nye regering har sat, også bliver videreført efter næste valg«, siger Jonas Holm.

Skal holde en Venstre-regering i ørerne
Vi møder ham foran hans arbejdsplads, hvor han holder klar i sin grønfolierede Tesla Model 3, som han har lovet at give en tur i.

»Grøn Kurs – Den grønneste bil er den elbil, du deler«, står der med fed hvid skrift på siden.

Bilen er, ud over at være Jonas Holms private bil, også partiets kampagnebil. Derudover lejer han den ud via GoMore og sin egen hjemmeside Lejmintesla.dk. Bilen, siger Jonas Holm, er det perfekte symbol på, hvad Grøn Kurs står for.

Partiet håber på at komme i Folketinget efter næste valg og sigter efter at blive fornuftens grønne stemme, der sørger for, at en eventuel borgerlig-liberal regering hele tiden har klima og grøn omstilling øverst på dagsordenen.

»Hvis magten skifter tilbage, kunne man godt forestille sig et scenarie uden Grøn Kurs, hvor en Venstre-ledet regering ville være tilbøjelig til at lave politik med Dansk Folkeparti og måske Nye Borgerlige. Vi vil sikre, at en borgerlig-liberal regering bliver en grøn borgerlig-liberal regering, som fokuserer på at lave flertal hen over midten med de grønne partier«.

Er Grøn Kurs’ ypperste formål i virkeligheden at være støtteparti i en Venstreregering, således at de ikke behøver mandater fra DF eller et andet parti, der ikke vægter grøn omstilling særlig højt?

»Det er ikke det ypperste formål. Det er at komme ind uafhængigt af, hvem der har regeringsmagten, og sikre, at vi får fremmet den grønne omstilling på en økonomisk ansvarlig måde. Men det er rigtigt nok, at det er et væsentligt formål at trække en fremtidig borgerlig-liberal regering i en grøn retning og reducere afhængigheden af Dansk Folkeparti«.

Men helt ærligt, er det ikke noget nær umuligt at forene en grøn omstilling med et liberalt økonomisk udgangspunkt?

»Nej, det mener jeg bestemt ikke. Vores raison d’être er, at vi mener, der er brug for et grønt liberalt paradigmeskift, hvor man skal overbevise liberale stemmer om, at det faktisk er i fuld overensstemmelse med den liberale tankegang, som handler om personlig frihed, at indføre afgifter, netop fordi folk skal til at forstå, at de frie markedskræfter ikke tager hensyn til de her omkostninger«.

»Sjovt nok er der næsten ingen liberale, der foreslår, at vi skal fjerne afgifter på benzin og diesel. Og alligevel er de typisk imod afgifter på for eksempel fly, oksekød, cement og så videre«.

Når du udleder CO2, skader du resten af dem, der er på den her planet

Liberale skatter, afgifter og regulering
Partiet har i skrivende stund fået 136 vælgererklæringer. Langt fra de 20.109, de har brug for for at blive opstillingsberettigede. Det hænger ifølge Jonas Holm sammen med, at Grøn Kurs først lige har fået lavet deres vedtægter, fået styr på bestyrelsesposter og oprettet en bankkonto.

Snart lukker partiet op for nye medlemmer, og Jonas Holm fortæller, at han allerede har modtaget talrige ønsker fra folk, der gerne vil deltage. Derfor forventer han stort engagement fra liberale stemmer, så snart de begynder at lave kampagner på sociale medier og blander sig yderligere i debatten.