0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De tre nominerede til Hørups Debatpris, Sara Omar, Jacob Mchangama og Pelle Dragsted.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens nye pris: Her er de nominerede til Hørups Debatpris

Tre stærke debattører er indstillet til en pris i Viggo Hørups ånd, der om nogen forstod, hvad kernen i en sund demokratisk debat udgøres af.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På Politikens fødselsdag 1. oktober uddeles avisens nye pris Hørup Debatpris for første gang.

Prisen er opkaldt efter Politikens grundlægger, og den har til formål at fremme en stærk demokratisk debatkultur.

Om prisen skriver Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen:

»Viggo Hørups debatideal var netop, at den offentlige samtale både skulle være direkte og konfrontatorisk, men samtidig høvisk og sober, så man – som Hørup sagde – kunne »dele os efter anskuelser«.«

Der er tre nominerede til at modtage prisen. Bliv klogere på dem her.

Sara Omar, forfatter

Sara Omar er nomineret til Hørups Debatpris for sin konsekvente kamp og brændende forsvar for de kuede muslimske kvinder og deres rettigheder.

Med romanen Dødevaskeren blev Sara Omar med ét en uomgængelig stemme i debatten om en gruppe kvinder, som sjældent taler selv, men ofte bliver omtalt: de skjulte muslimske kvinder.

Tidligere folketingsmedlem, debattør og foredragsholder Özlem Cekic siger sådan om Sara Omar:

»Sara Omar har startet en række debatter med sin roman Dødevaskeren. Og har også betalt en høj pris for sin deltagelse i debatten og har gjort en dyd ud af at ikke blive spændt fast i en vogn og har holdt fast i sin dagsorden med en skarp pen. Det personlige mod hun har udvist, gør også hende til en modig debattør. Det er ikke noget hun bare siger, men også noget hun er villig til at betale en pris for«.

Pelle Dragsted, debattør og forhenværende folketingsmedlem for Enhedslisten

Pelle Dragsted er nomineret til Hørups Debatpris for sin indignation, renheden i sine standpunkter og sin evne til at gøre de komplekse debatter tilgængelige for alle.

Politiske kommentator Søs Marie Serup fanger præcist, hvordan mange opfatter Pelle Dragsted som debattør:

»Han er så ideologisk ren, at han næsten er en hellig kriger«.

Man kan ifølge nomineringen let få tanken, at debatmaskinen Dragsted kører på en højoktanblanding af ulighedsbenzin, kapitalismediesel og klimapolitisk solcelleenergi. I hvert fald lader det ikke til, at motoren nogensinde løber tør for brændstof.

Jacob Mchangama, jurist og direktør i tænketanken Justitia

Jacob Mchangama er nomineret til Hørups Debatpris for sin konsistente kamp for grundlæggende frihedsrettigheder, sin partipolitisk uafhængige kritiske stemme og sin respektfulde saglighed.

Jacob Mchangama er ifølge nomineringen Nordstjernen i diskussioner om frihed og basale retsstatsprincipper. Han står så fast, at man kan navigere efter hans klare og umisforståelige holdninger til ytringsfrihed, retssikkerhed og privatlivets fred.

»Han bidrager til debatten på en skarp, men altid sober og velargumenteret og systematisk måde. Han forfalder ikke til overfladiske påstande, men forsvarer uforfærdet retsstatslige principper i en tid, hvor det politisk er mindre opportunt«, siger jurymedlem Christopher Arzrouni.

Hørups Debatpris uddeles af en bredt sammensat jury og overrækkes første gang ved en demokratifest i Absalon i København.

For at vinde Hørups Debatpris skal debattøren »være et demokratisk forbillede med klare holdninger og overbevisende argumenter, og som altid møder sine modstandere med respekt og nysgerrighed«, skriver Christian Jensen.

Modtageren af prisen vil foruden hæderen modtage 50.000 kroner, hvoraf halvdelen øremærkes til vinderens hjertesag.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?