Der er et stigende alkoholforbrug blandt danske 9.-klasses elever, viser nye tal fra Den Europæiske Rusmiddelundersøgelse. Rapporten kommer i kølvandet på en lignende rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der i foråret slog fast, at 15-årige danske drenge og piger igen er europamestre i druk. Det er nok en af de kedeligste europarekorder, man kan have. Alle vi, der er i de unges liv, bør diskutere, om vi kan gøre noget for at nedbringe antallet af genstande, de hælder indenbords.
Jeg var i sommer ude at efterlyse mere drastiske midler, og her kunne et forbud mod salg af alkohol ved gymnasiefester være et af flere redskaber, der kan tages i brug. Et opgør med alkoholkulturen er ikke kun noget, som skolerne kan gøre hver for sig, for så risikerer vi, at eleverne vælger gymnasium efter, hvor man kan købe øl til festerne. Der er behov for en national indsats.
For mig er det vigtigste derfor, at vi indleder dialogen om, hvordan vi som ungdomsuddannelser kan bidrage til at reducere elevernes alkoholindtag og diskuterer gode alternativer til fester uden øl og shots. Men jeg vil samtidig understrege, at det ikke er en opgave for gymnasierne alene. Forældrene og politikere skal også involveres i diskussionen om den mest hensigtsmæssige måde at komme den usunde drukkultur til livs på, der hersker blandt nogle af vores unge.
Hvis vi et øjeblik dvæler ved tallene, så har næsten to tredjedele (65 pct.) af de danske 15-årige drukket alkohol inden for den seneste måned, mens tæt på halvdelen (42 pct.) har prøvet at være fulde mindst to gange. Det er ca. dobbelt så mange som gennemsnittet i Europa. Ydermere ser vi en stigning i antallet af 16- og 17-årige, som kommer i kontakt med sygehuset på grund af for højt alkoholindtag. I andet halvår af 2014 var tallet 89, mens det i 2019 var steget til 149.
Det er selvfølgelig ikke gymnasiernes skyld, men som ungdomsuddannelsesinstitutioner kan vi spille en vigtig rolle i at ændre kulturen. En del gymnasier har allerede indført deres egne alkoholfrie introarrangementer, som et attraktivt socialt alternativ til de berygtede ’puttefester’, som grupper af elever afholder uden om gymnasierne, f.eks. i Dyrehaven.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar