Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Ateisme. Ateistisk Selskab har til formål at stritte imod, at religioner trækker deres hat ned over hovedet på dem, der ikke abonnerer på religionen, siger formand Kurt Bilsbo.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Vi må tage til genmæle mod religionens infiltrerende og påtrængende magt

Det er uheldigt, at religion er en så integreret magtfaktor i samfundet.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

15.5. skriver Politikens kronikredaktør, Christoffer Emil Bruun, at »Ateister gør fornuft til deres egen religion«. Det postulat og senere fejlagtige oplysninger gør, at Ateistisk Selskab er nødsaget til at få nogle ting på plads.

F.eks. skriver Christoffer, at der er et missionsk element i kristendommen, som næsten kun udlægges som et forsøg på at overbevise andre om troens herlighed – omvendt får mange af ateisternes budskaber samme missionske karakter. Her foretager Christoffer den første fodfejl.

Ateister missionerer på ingen måde som kristendommen, men ønsker kun at oplyse om de tåbelige forskelsbehandlinger, der foretages af stat og folkekirke på grund af 2.000 år gammel overtro (det gælder også islam og jødedommen) og en forherligelse af religion som noget, Danmark er opbygget på. Det er mennesket, der har skabt Gud – ikke omvendt.

»Ateistisk Selskab giver aktiv hjælp til udmeldelse af folkekirken, og for nylig kunne man læse en ateistisk bøn om at få lov til at blive begravet på en kirkegård«. Her foretager Christoffer den anden fodfejl.

Det er korrekt, at vi på vores website har en lovformelig udmeldelsesblanket til folkekirken.

Den har vi kæmpet for i lang tid, da flere ønskede at udmelde sig, men fik afslag fra div. sogne, med begrundelse om at det skulle være et officielt dokument, der skulle afleveres personligt til kirken, for slet ikke at tale om en jysk biskop, der synes, at det var rimeligt med en 'kammeratlig' samtale om, hvorfor man ville vælge sig ud.

Det har vi nu fået stoppet – og fået Kirkeministeriet til at ændre procedure – således at det i dag er noget nemmere med en udmeldelse, der kan foretages per brev eller mail.

Den tredje fodfejl er, at en ateist (sikkert vores formand for lokalafdeling København Tommy Petersen), der for nylig i en stor artikel fortalte om en gravplads på Vestre Kirkegård, hvor Københavns Kommune havde afsat et areal for ikkereligiøse på uindviet jord, men endnu ikke gjort det færdigt på grund af økonomi.

Når det er sagt, ønsker Ateistisk Selskab gravpladser overalt i Danmark (gerne i en skov) for ikke kun ateister, men for alle ikkereligiøse i Danmark.

Fjerde fodfejl er, som han skriver, »I livets store øjeblikke og ikke mindst i dets afslutning har vi brug for et ritual (…) At kirken er den adgang, vi har, synes selv aktive ateister åbenbart at være enig i«. Nej, det er vi ikke.

Nogle ateister vælger at bruge kirkernes kapel til en afsked uden kristne symboler, andre vælger et forsamlingslokale, deres eget hjem, et sejlskib og nedkastning af urnens indhold i Danmarks ydre farvande osv.

Femte fejl: »Kristendommen indeholder ikke instrumentelle svar på uretfærdigheden« – nej, hvad skal folk så bruge den til?

Ateistisk Selskab har til formål at stritte imod, at religioner trækker deres hat ned over hovedet på dem, der ikke abonnerer på religionen. Ganske enkelt.

Hvis nogle mennesker finder trøst i at overgive deres sorg til en 2.000 år gammel fortælling, er det efter min mening et råb om, at ingen andre i deres familie eller netværk har været forstående, eller at personen selv har valgt den nemme løsning ved tro på, at højere magter nok skal hjælpe dem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ateistisk Selskab repræsenterer alle ikkereligiøse. Vi er ikke bare en lille »elitær sekt«, som kronikredaktøren skriver. Vi udgør efter vores mening ca. 70 procent af Danmarks brede befolkning, der bare ikke har taget sig sammen til at udmelde sig monopolforretningen folkekirken – eller af tradition samt hensynet til moster Yrsa i Vestjylland.

Kronikredaktøren skriver: »Med et faldende antal medlemmer af folkekirken og den stadig moderniserede verden oplever ateister i disse år, at vinden blæser deres vej«.

Den gør den nemlig, og den bliver endnu større, jo mere oplysning om viden og fakta der bliver præsenteret fremover. Derfor går vi som hovedpunkt ind for en adskillelse af kirke og stat, der vil gavne os alle.

Ateistisk Selskab har til formål at stritte imod, at religioner trækker deres hat ned over hovedet på dem, der ikke abonnerer på religionen. Ganske enkelt.

Det er uheldigt, at religion traditionelt er en så integreret magtfaktor i samfundet, at det er nødvendigt at tage det lidt pudsige skridt at danne en forening mod noget, men det er nødvendigt for at tage til genmæle mod religionens infiltrerende og påtrængende magt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden