Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eksamen. Hvis man indfører adgangskrav til hg og samtidig afkorter grundforløbet typisk fra 2 år til 1 år, kaster man med sikkerhed tusindvis af unge ud af uddannelsessystemet uden andre muligheder.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Eksamen. Hvis man indfører adgangskrav til hg og samtidig afkorter grundforløbet typisk fra 2 år til 1 år, kaster man med sikkerhed tusindvis af unge ud af uddannelsessystemet uden andre muligheder.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lærerforening: Adgangskrav løser ikke problemerne på erhvervsskolerne

Tusindvis af unge risikerer at blive ladt i stikken.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne er vendt hjem fra ferie med mod på at tage fat om en reform af vores erhvervsskoler.

Det er både glædeligt og i den grad på tide, at en regering gør det til sin prioritet at styrke erhvervsuddannelserne.

Til gengæld er det mindre glædeligt, faktisk bekymrende, at der synes at være en bred konsensus blandt Folketingets partier og arbejdsmarkedets parter om, at den eneste måde at styrke erhvervsuddannelserne på er ved at indføre adgangskrav til uddannelserne.

LÆSLEDER

Hver eneste gang, vi diskuterer erhvervsuddannelser, er det de tekniske erhvervsuddannelser, der påkalder sig størst opmærksomhed.

Men alle synes at overse det største grundforløb på erhvervsuddannelserne – nemlig det merkantile hg. Jeg er formand for de lærere, der hver dag underviser de mere end 20.000 elever, der går på handelsskolen.

Når eleverne er færdige med de 2 år, er deres faglige niveau blevet væsentligt højere, end da de startede

Hos os er der ingen tvivl. Hvis man indfører adgangskrav til hg og samtidig afkorter grundforløbet typisk fra 2 år til 1 år, kaster man med sikkerhed tusindvis af unge ud af uddannelsessystemet uden andre muligheder.

Hg gør i dag en kæmpe forskel i uddannelsessystemet. Først og fremmest kommer mange af eleverne fra folkeskolen med et lavt fagligt niveau – uden at kunne læse, skrive og regne ordentligt.

Det er vores fælles ansvar, at disse elever ikke bliver ladt i stikken.

Og det er tydeligt, at det 2-årige grundforløb rent faktisk løfter eleverne. Når eleverne er færdige med de 2 år, er deres faglige niveau blevet væsentligt højere, end da de startede.

Det hænger især sammen med, at elevernes motivation og faglige afklaring bliver markant bedre i løbet af de 2 år.

Derudover spiller hg i dag en uvurderlig, men også overset rolle som en mønsterbryderuddannelse. Faktisk er det sådan, at når man beder lærerne om at vurdere elevernes baggrund, mener et stort flertal, at 7 ud af 10 af eleverne kommer fra ikke-boglige hjem.

Det stiller store krav, men det er også en styrke, at vi har en uddannelse, som i den grad løfter unge ind i uddannelse og arbejde.

LÆSOGSÅ

Hvis politikerne gør alvor af deres planer om adgangskrav, som også vil omfatte hg, så ødelægger de mulighederne for tusindvis af elever. Disse unge vil gå forgæves på produktionsskolerne, som ikke har nogen tilbud målrettet handel og kontor.

Erhvervsgrunduddannelsen egu er kun for særlig udfordrede unge – og her er tilskuddene tilmed på vej væk. Dermed vil de fleste unge ganske enkelt ikke have andre steder at gå hen.

Til gengæld kan der være masser af god idé i at lade eleverne motivere deres ansøgning om optagelse på hg. Så det er motivationen og ikke karaktererne, der er afgørende.

LÆS MERE

I Handelsskolernes Lærerforening vil vi gerne medvirke til en reform, der fokuserer på et kvalitetsløft. Men vi tror ikke, adgangskrav til grundforløbet er en god idé.

Og vi tror slet ikke, det vil gavne at afkorte hg, som vi ved både modner eleverne og løfter dem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden