Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 RUNE PEDERSEN (arkiv)
Foto: RUNE PEDERSEN (arkiv)

liberal. »Det er intet tilfælde, at den borgerlige tidsånd, sker samtidig med det mere stille oprør, der i øjeblikket foregår« skriver Rasmus Brygger

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Rasmus Brygger: Ungdomsoprøret er da selvfølgelig liberalt

Den liberale bevægelse er ingen døgnflue. De seneste ti år har den udviklet sig eksplosivt i hele Vesten.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er begyndt at ske noget.

Vi unge, som de ældre generationer har døbt generation Y, vender ryggen til de gamle normer og institutioner. Man kunne rettelig kalde det et oprør.

Det gør Politikens opinionsredaktør Per Michael Jespersen, der klogt har observeret vigtigheden af, hvad der allerede er ved at ske med min generation, også i et indlæg i avisen 23.10.

LÆS PER MICHAEL JESPERSENS SIGNATUR

Her beskriver han et ungdomsoprør, der er i fuld gang. Jespersen har dog mistet sansen for det større perspektiv:

Hvad vi mærker nu, er kun begyndelsen på en bevægelse, der kan ændre så meget mere end kun avisernes oplag og medlemstal for fagforeningerne.

Det er intet tilfælde, at den borgerlige tidsånd, Jespersen også beskrev i sommer, sker samtidig med det mere stille oprør, der i øjeblikket foregår mod den utidssvarende mentalitet og forældede institutioner.

I virkeligheden er ungdomsoprøret et tveægget sværd: Målet for både den politiske kamp og kulturoprøret er nemlig et friere samfund i Danmark.

Nogle af os går godt noki jakkesæt, men hippie-mentaliteten lever stærkt

Man kan og bør drage paralleller til ungdomsoprøret i ’68, hvor ungdommen dengang med flower power og bare bryster kæmpede mod de piberygende og tweedklædte magthavere, der stædigt holdt fast i en konservativ dagsorden.

Det var langt hen ad vejen et kulturelt oprør, på mange måder i stil med det oprør, Jespersen i dag beskriver.

Det fik dog sidenhen i alliance med socialistiske aktivister et større politisk islæt, hvis ringe i vandet vi i høj grad stadig kan mærke.

Ungdommen har altid været frihedsorienteret, og på trods af at datidens hippier blev brugt i den socialistiske kampmaskine, var bevægelsen i høj grad liberal.

Nutidens hippier, os der fortsat kæmper med den ungdommelige frihedstrang, slås i dag imod socialdemokrater, nogle mere røde end andre, der har skabt en politisk korrekthed og statslig kontrol, der ville gøre 1950’ernes og 1960’ernes konservative grønne af misundelse.

Nogle af os går godt nok i jakkesæt, men hippiementaliteten lever stærkt. Den kæmpe liberale bevægelse, der har udviklet sig eksplosivt i hele den vestlige del af verden bare de sidste ti år, er ingen døgnflue.

Kulturkampen mod folkekirke, fagforeninger og fallerede politiske systemer bliver kun en forsmag på en ungdommelig idealisme, der kommer til at rykke mere, end man umiddelbart skulle tro.

For ungdomsoprøret – det er sgu liberalt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden