Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Inklusion. Marianne Branner har set har jeg set utallige eksempler på, hvor ødelæggende folkeskolen kan være for børn med autisme.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Inklusion. Marianne Branner har set har jeg set utallige eksempler på, hvor ødelæggende folkeskolen kan være for børn med autisme.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Børn med autisme er ikke inklusionsegnede

Inklusion er at være på lige fod og det kommer børn med autisme aldrig i forhold til børn uden autisme.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg læste 13.8. det reklameindstik, som skolelederforeningen har betalt for at få bragt ud med JP og Politiken. ’Ses i skolen’ hed det.

Her udtaler skoleleder Chris Rævsgård Hansen følgende:

»I det øjeblik, hvor du lader et barn med autisme komme på en skole for autister, lærer barnet at blive autist. I en almindelig folkeskole lærer du barnet at blive et barn med autisme«.

Jeg må nok sige, at med mine 10 års erfaring som skolebestyrelsesformand på en specialskole for børn med autisme har jeg set utallige eksempler på, hvor ødelæggende folkeskolen kan være for børn med autisme.

Vi har modtaget uendelig mange børn, som har været skadet på selvværd og livsduelighed, fordi de er blevet mobbet og afvist af deres såkaldte skolekammerater. Det tager år at bygge et sådan barns selvværd og læringslyst op igen.

Når man er født med et autismehandicap, bliver man altså ikke helbredt eller bedre fungerende af at skulle leve op til, hvad normale børn kan magte i en almindelig folkeskoleklasse, ikke engang hvis lærer og pædagoger støtter op om barnet.

Noget lærere og pædagoger på almindelige folkeskoler så ikke er uddannet til, i hvert fald ikke i dagens Danmark. Jeg har aldrig talt med en voksen med autisme, som har gået i folkeskolen som har oplevet det som en god og opløftende tid, alle har talt om at få depressioner fordi det var for svært at være sammen med de andre børn der drillede eller ekskluderede dem fra vennekredsen. De blev aldrig inviteret til fødselsdagene.

Det vil svare til at lave væddeløb mellem børn med to raske ben og børn med muskelsvind, det kunne ingen sjovt nok aldrig finde på at tilbyde børn med muskelsvind

At ovennævnte skoleleder så bruger en meget nedladende tone og kalder børn med autisme for ’autister’ er så en helt anden sag.

Skolelederforeningen har vældig travlt med at føre sig frem som kyndige indenfor inklusion. Børn med autisme er ikke inklusionsegnede, det burde de gode skoleledere vide.

Inklusion er ikke, at man får lov til at sidde og lide i en almindelig skoleklasse, hvor der ikke tages hensyn til de sanseforstyrrelser som mange af disse børn har som ekstra udfordring. Eller at man indretter et pulterrum som afstressningszone til opkørte børn.

Inklusion er at være på lige fod og det kommer børn med autisme aldrig i forhold til børn uden autisme. Det vil svare til at lave væddeløb mellem børn med to raske ben og børn med muskelsvind, det kunne ingen sjovt nok aldrig finde på at tilbyde børn med muskelsvind.

Hvorfor skal børn med autisme ydmyges og lide før de må komme i det rette skoletilbud nemlig den specielle specialskole til børn med autisme.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden