Prostitution. Automatisk at gøre kvinder til ofre i al slags sexhandel er en unøjagtig og urimelig videreførelse af ideen om det evige patriarkat, mener Gert Buse.
Foto: LARS JUST (arkiv)

Prostitution. Automatisk at gøre kvinder til ofre i al slags sexhandel er en unøjagtig og urimelig videreførelse af ideen om det evige patriarkat, mener Gert Buse.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Den målrettede luder findes skam

Også selv om den lykkelige luder måske ikke findes.

Debatindlæg

Jeg skriver dette som ekssexkøber efter Helene Nørskov Stranges indlæg ’Jeg troede, jeg var den lykkelige luder, men jeg solgte min sjæl for håndører’ (18.1.), der, så vidt jeg kan se, ikke fremstiller sig som offer for mænds overgreb selv efter en prostitutionskarriere på 6-7 år på et bordel, der beskrives som den ene ulækre og grænseoverskridende oplevelse efter den anden i en grad, så man som læser får kvalmefornemmelser af det.

Strange har da uden tvivl også lidt så meget på krop og sjæl, at det vil præge hendes liv længe, selv om hun nu er på vej til normalitet med en igangværende uddannelse og et fast (kvindeligt) parforhold. Det er noget af en bedrift, at hun er kommet så langt – og tillykke med det!

LÆS INDLÆG

Men det mest bemærkelsesværdige er, at hun ikke ser sig selv som offer for meget andet og mere end sin egen indledende naivitet, promiskuitet, at betragte sig selv som ’dronning’ og ’styrer’ af mændene og de i første omgang let tjente penge.

Man kan så undre sig over, at hun ikke tidligere sprang fra, når hun nu beskriver hele forløbet som en lang og gentagen ydmygelse og disrespekt for hendes grænser fra mændenes side. For ingen tvang hende jo ind i det bordelmiljø, hun tjente pengene i. Alligevel kan Strange ses som et offer, ingen tog sig tids nok og grundig nok af.

Det er klart, at handlede prostituerede per definition er ofre, og at kvinder, der prostituerer sig i et regelret bordelmiljø, også ofte i en grad er ofre.

Men så findes der jo også alle de kvinder, der selv har sat deres ’forretning’ op, annoncer selv, lejer sig ind et anonymt sted og selv bestemmer, hvem og hvad de vil gå med til.

Og dem findes der trods alt også rigtig mange af – se blot de sidste sider i Ekstra Bladet og rundt omkring på internettet.

Disse kvinder, som jeg kendte mest til, har oftest et helt bevidst formål med deres aktivitet, der gør dem til i hvert fald lige så ’medskyldige’ i sexhandelen som mændene – og lige så meget eller så lidt ofre som dem.

»Man skal ha’ en plan«, som en af dem sagde til mig (for hende handlede det om at tjene 30.000 kr. til en gæld). »I’m a business-girl«, sagde en anden, da jeg undrende hørte hende stille et ekstra pengekrav for et meget lille ekstraønske, jeg havde.

Disse kvinder vidste præcis, hvad de ville, men var ellers lige så parate til den handel, undertegnede slog af med dem. Og lod ikke visse grænser overskride, hvis de ikke selv havde lyst til det. Disse kvinder var ikke ofre for en mands herskende lyster, men brugte dem til pengeformål – iblandt sågar med en vis charme og varme.

Så automatisk at gøre kvinder til ofre i al slags sexhandel og prostitution er en unøjagtig og urimelig videreførelse af ideen om det evige patriarkat, for det omvendte er nok lige så sandt i hvert fald i halvdelen af tilfældene.

De resterende kvinder skal selvfølgelig have gode tilbud om at komme ud af det (hvis de vil).

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce