0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debattør og tidligere fængselsbetjent Per Micki Christensen opfatter kvindernes kampdag anno 2015 som joke. Hans erfaringer med indsatte peger på, at det i dag 100 år efter kvindernes adgang til demokratiet, er mændene, som er undertrykt og marinaliserede. Han giver her en kamptale på vegne af de danske mænd. Kilde: politiken.tv / Producer: Nima Hajarzadeh

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Hver dag er det altså mændenes dag

Ligesom vi ikke har White History Month, har vi heller ikke mændenes dag.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kære Per Micki Christensen. I lørdagens debatsektion skriver du, at vi skal gøre »kvindernes kampdag til mændenes!«.

Du har fuldstændig ret i, at danske mænd også lider under den kønslige ulighed i Danmark. Tak, fordi du gør opmærksom på det. På trods af det er der en ganske god grund til, at mændenes kampdag ikke findes. Det er den samme grund til, at der ikke findes en White History Month eller en Straight Pride: Hver dag er mændenes dag.

Her mener jeg ikke nødvendigvis, at mændene altid favoriseres. Jeg mener tværtimod, at der er konstant opmærksomhed på mændenes såkaldte undertrykkelse. Folk vil læse dit indlæg og tænke ’ja, det har han fuldstændig ret i. Mænd er undertrykt’.

Hvis jeg havde skrevet et tilsvarende indlæg om feminisme, havde jeg ramt en mur af ’Åh nej, endnu en af de sure feminister’.

Og hvor meget jeg end kan ønske det, kan jeg ikke nægte, at de nok ville have lidt ret. Der er rigtig mange sure kvinder i den offentlige debat. Og langtfra nok sure mænd. Men jeg tror heller ikke, at debatten kun skal bestå af indignerede mænd og kvinder, som diskuterer, hvem der er mest undertykt. I stedet bør vi stå sammen om at bekæmpe al ulighed for hele kønsspektret, som ikke kun består af mænd og kvinder. For mange af mændenes problemer er også kvindernes og omvendt.

Lad os alle samarbejde om, at den ligestilling, vi bryster os af i omverdenen, bliver til at mærke for alle danskere - uanset køn

Det er for eksempel utrolig urimeligt, at mænd kun får få ugers barsel. Omvendt er det også et problem for kvinderne, at de skal tage op til et år ud af deres liv, fordi de ellers stemples som dårlige mødre.

I stedet for at dele os op i mænd og kvinder og kun kæmpe for vores egen sag bør vi stå sammen og bekæmpe ulighed mellem alle køn. For der er forskel på ligestilling og lighed. Ifølge loven er der stort set ligestilling mellem mænd og kvinder, selv om der stadig er flere mangler på for eksempel barselsområdet – men på trods af teoretisk ligestilling er der stor praktisk ulighed.

Selv om kvinder i de enkelte job helt i tråd med lovgivningen tjener det samme som mænd (eller måske endda mere), er den samlede indkomst for danske kvinder 17 pct. lavere end for mænd, fordi mændene sidder på flere toppositioner.

Det skal vi gøre op med. Lad os alle samarbejde om, at den ligestilling, vi bryster os af i omverdenen, bliver til at mærke for alle danskere – uanset køn.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden