Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regning. Anne-Marie Steen Petersen

Regning. Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Hvornår fejrer vi drømmemål fra kvindelige fodboldspillere

Det fik ingen omtale, da landsholdspilleren Sanne Troelsgaards scorede månedens drømmehug.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag fejrer Danmark 100-året for kvindernes valg- og stemmeret. Men vi fejrer mere end det. Vi fejrer friheden til forskellighed og den enkeltes ret til at forfølge sine drømme uden at være begrænset af sit køn. Og selvfølgelig fejrer vi også de mange kvinder, der turde gå i forvejen og være de første.

Tag bare Mathilde Bajer, der kæmpede for kvinders valgret og blev mødt med hånlige bemærkninger som den her: »Jeg tror på ingen måde, at kvinder er særlig skikkede til lovgivningsvirksomhed. Thi rolig overvejelse og logisk slutning turde vel være hovedbetingelser for med held at kunne deltage i den slags«.

Hvorfor er der fortsat så få kvindelige tømrer eller mandlige sygeplejersker?

Eller tag Nina Bang, der i 1924 blev udpeget til Danmarks første kvindelige minister. Hun fik læst og påskrevet, at hun kun var blevet minister på afbud, da hendes mand var afgået ved døden. Og for øvrigt kunne en kvinde da kun blive husholdningsminister.

LÆS OGSÅ

Eller hvad med Nielsine Nielsen, der i 1877 som den første kvinde søgte ind på medicinstudiet på Københavns Universitet?

100-året bliver fejret

De mandlige professorer var mildest talt ikke begejstrede. Flere følte sig nødsaget til at sætte pennen til papir: »En kvinde, der i den grad kan tilsidesætte enhver følelse af anstændighed og blufærdighed, kan kun betragtes med modbydelighed og væmmelse. Prostitutionsvæsenet er vel nu til dags et nødvendigt onde, medens kvindelige læger kunne kaldes et aldeles unødvendigt onde«.

Eller tag den 14-årige Lene Jørgensen fra Slagelse, der i 1959 sendte et brev til Slagelse BI, fordi hun havde ét brændende ønske, nemlig at forfølge sin hobby, fodbold – for blot at opleve, at generalforsamlingen i klubben tog det søde brev til efterretning.

I dag vil 100-året blive fejret på utallige måder – bl.a. med taler, sang og skuespil. Men DBU, EIR Soccer og Københavns Universitet har valgt sammen med Politiken at fejre dagen ved at lade bolden tale foran Christiansborg.

Sanne Troelsgaard scorede månedens mål

20 kvindehold – lige fra et elitesportshold med håndboldspilleren Camilla Andersen i spidsen til det hjemløse kvindelandshold TeamUnderDanmark – vil dyste mod hinanden.

I 2015 har over 70.000 piger og kvinder opnået det, som Lene Jørgensen drømte om: at blive medlem af en fodboldklub. For dem er køn ikke længere en begrænsende faktor for deres hobby.

Prøv at tænke, hvor meget det ville have fyldt, hvis det var Christian Eriksen eller Nicklas Bendtner, der havde vundet den tilsvarende konkurrence for mænd

Men helt i mål er vi ikke. For hvordan kan det være, at så mange piger, trods DBU’s satsning på pigerne, fortsat falder fra i klubberne, når de bliver lidt ældre? Mon ikke en del skyldes, at mange, også i klubberne, fortsat ser lidt skævt til pigerne og fyrer den gamle frase af, at livet er for kort til kvindefodbold?

F.eks. fik det stort set ingen omtale i Danmark, da landsholdsspilleren Sanne Troelsgaard i denne måned scorede månedens mål i international kvindefodbold.

Prøv at tænke, hvor meget det ville have fyldt, hvis det var Christian Eriksen eller Nicklas Bendtner, der havde vundet den tilsvarende konkurrence for mænd. Eller hvor meget vi allerede nu ville have hørt om det fodbold-VM, der starter på lørdag i Canada, hvis det havde været herrerne, der gik på banen.

LÆS OGSÅ

Men det er bestemt ikke kun inden for sportens verden, at køn fortsat kan virke begrænsende. Hvorfor er der fortsat så få kvindelige tømrere eller mandlige sygeplejersker?

Hvordan kan det være, at partnervold ikke er en saga blot i Danmark, og hvorfor kan en kvindelig studerende på Københavns Universitet (Emma Holten) nærmest få at vide, at hun selv er ude om det, når hun på nettet bliver udsat for hævnporno?

Der er så sandelig meget at fejre, men også en del at diskutere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden