Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Den første tid i det nye land er afgørende for integrationen

Integrationsydelsen gør integrationen svær.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods hård kritik fra både fagfolk, kommuner og oppositionen insisterede det borgerlige flertal i Folketinget på at indføre den såkaldte integrationsydelse.

Som vi flere gange har påpeget, er navnet på ydelsen, som trådte i kraft 1. september, særdeles misvisende, for der er snarere tale om en isolationsydelse.

Det medfører i den grad risiko for social isolation, når eksempelvis en nyligt ankommet flygtningemor med tre børn fremover vil have et rådighedsbeløb på under en tredjedel af, hvad en tilsvarende mor på kontanthjælp har.

En enlig flygtning uden børn har nu godt 2.300 kroner om måneden til mad, tøj, medicin, transport og så videre.

Kommunerne advarer allerede nu om, at deres boligforpligtelse under integrationsforløbet kan blive særdeles dyr. For der er ingen boliger, flygtningene har råd til at bo i. Dertil kommer den øgede søgning af sociale enkeltydelser, som vil lægge et enormt pres på kommunernes sagsbehandling.

En nyligt ankommet flygtningemor med tre børn vil fremover have et rådighedsbeløb på under en tredjedel af, hvad en tilsvarende mor på kontanthjælp har

Opgaven med at integrere flygtningene på arbejdsmarkedet og i det danske samfund bliver altså særdeles svær at løfte for kommuner og fagfolk. For hvordan skal man kunne fokusere på at lære dansk, skabe et socialt netværk og kontakt til potentielle arbejdsgivere eller bearbejde eventuelle psykiske mén efter flugten fra krigen, når man hver dag skal prioritere mellem mad, medicin, tøj og sine børns mulighed for at deltage i klassens sociale aktiviteter?

Selv om argumentet for den lave integrationsydelse primært har været at skræmme flygtninge væk fra Danmark, forventer regeringen tilsyneladende, at udsigten til reel fattigdom vil få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

LÆS DEBAT

Men undersøgelser af den såkaldte starthjælp fra 00’erne viste, at lave ydelser kun fik et fåtal af flygtningene i arbejde. Hovedparten oplevede udelukkende social isolation som følge af fattigdom.

Jeg vil gerne vide, hvor meget regeringen mener denne signalpolitik er værd. For integrationsydelsen kan blive en dyr fornøjelse. I særdeleshed for flygtningene, men også for samfundet på lang sigt.

At sætte ydelsen så markant ned og sende flygtninge ud i fattigdom er unødvendigt

At sætte ydelsen så markant ned og sende flygtninge ud i fattigdom er unødvendigt og taler mod den viden, vi har om, hvad der virker.

LÆS LEDER

Fakta er: Flygtninge i Danmark vil gerne arbejde. Og vi ved fra årtiers integrationsarbejde, at den første tid i det nye land er afgørende for en vellykket integration. Det havde klædt Folketingets flertal at inddrage den viden i stedet for at føre ren symbolpolitik.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden