Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Læger skal kæmpe for livet - men også kunne tale om døden

Lægegerningen handler om at bevare livet, men også at hjælpe patienterne til at se livets afslutning i øjnene.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I søndags bragte Politiken et relevant og tankevækkende debatindlæg af forfatter Leonora Christina Skov. Hun så tilbage på sin nu afdøde mors kræftforløb og beskrev, hvordan kommunikationen med lægerne om døden havde været rigtig vanskelig for både moderen og de pårørende. Hun efterlyser, at læger lærer at tale om døden.

Jeg er meget enig med Leonora Christina Skov i, at samtalen om døden er vigtig, når patientens tilstand er sådan, at døden kan indtræffe.

LÆS DEBATINDLÆG

Hendes oplevelser med moderens kræftsygdom viser, at det er afgørende, at lægen kan have en vedkommende dialog med patienten om livets afslutning.

Og det skal også ske med behørig inddragelse af de pårørende, men i respekt for midtpunktet, som er patienten. Der skal være en løbende og tillidsfuld dialog mellem patient og læge om, hvad behandlingen indebærer af muligheder og risici, hvordan behandlingen skal foregå, og om hvornår den eventuelt skal afbrydes, fordi den er udsigtsløs.

Ikke to forløb er imidlertid ens. Beslutninger om behandling af alvorligt syge eller døende patienter er komplekse både lægefagligt og etisk. Det er vanskeligt på forhånd nøjagtigt at forudse, hvordan et sygdomsforløb udvikler sig, og hvordan patienten vil respondere på forskellige behandlinger.

Patientens ønsker og ressourcer er meget forskellige. For mange er det vigtigt at bevare håbet, for andre er det vigtigt at få så klar besked som muligt. Den fornemmeste opgave for en læge er derfor at kunne imødekomme den enkelte patients behov og ønsker.

Samtaler om livets afslutning bliver aldrig lette eller rutine. Heller ikke for en erfaren læge

Læger er generelt godt rustet til at tale om den sidste tid med meget syge patienter. Men vi kan også blive bedre og medvirke til at sikre, at samtalerne prioriteres ind i en travl hverdag.

Lægeforeningen har for nylig foreslået, at meget syge patienter, hvor døden må forventes at være uafvendelig eller en betydelig risiko, tilbydes en samtale om deres ønsker til behandling, genoplivning og den sidste tid. Samtaler om livets afslutning bliver aldrig lette eller rutine. Heller ikke for en erfaren læge. Men de er nødvendige og giver i lægegerningen god mening.

Det er et fælles ansvar for læger og regioner, at der skabes gode rammer for, at dette kan gennemføres værdigt. Nogle gange handler det helt konkret om at kunne prioritere tid på det rette tidspunkt og de rette fysiske forhold f.eks. samtalerum.

Leonora Christine Skovs mors forløb viser med al tydelighed, at vi har et komplekst sundhedsvæsen. Sygdomme, der kræver specialiseret behandling, giver behov for involvering af mange sundhedsprofessionelle.

Det sikrer høj faglighed, men udfordrer også, at patienten har mange kontakter og ikke altid kan finde ’den ansvarlige læge’. Vi er derfor i Lægeforeningen også glade for, at der i et samarbejde mellem de væsentligste aktører i sundhedsvæsnet er igangsat projekter, der skal sikre, at patienter har én behandlingsansvarlig læge.

Lægegerningen handler om at bevare livet, men også at hjælpe patienterne til at se livets afslutning i øjnene, når det er uafvendeligt. Vi skal kunne begge dele lige godt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden