Tegning: JØRN VILLUMSEN

Tegning: JØRN VILLUMSEN

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Putins Ruslands har alt for mange nyttige idioter

Rusland burde være en partner for EU, men landets kampvognskultur skygger for diplomatiets veje.

Debatindlæg

Desværre er der alt for mange åbenlyse grunde til at være kritisk over for Putins Rusland. Den fortsatte russiske tilstedeværelse i det østlige Ukraine og besættelsen af Krim-halvøen for blot at nævne de mest grelle eksempler. Man kan ikke forholde sig til Rusland uden at være dybt kritisk i forhold til den retning, landet har taget.

Den russiske ageren over for nabolandene kan på ingen måde forsvares, og hvis man mener, at Danmarks kritik af Ruslands invasion af Ukraine skyldes, at dansk udenrigspolitik »bestemmes i Washington« eller andre gedulgte steder, så har man ærligt talt set for meget af den russiske propaganda, der sprøjtes ud via tv-stationen ’Russia Today’ eller utallige prorussiske hjemmesider. Det må være konklusionen på Jesper G. Larsens indlæg her i avisen 31.5.

Man kan ikke forholde sig til Rusland uden at være dybt kritisk i forhold til den retning, landet har taget

Rusland benytter sig i stigende omfang af en moderniseret udgave af tidligere tiders metoder, hvor Kreml får nyttige idioter på både yderste højre- og venstrefløj til at forsvare Putins politik. Det skal vi naturligvis sige klart og kontant fra over for – alt andet vil være himmelråbende naivt.

Rusland burde være en stærk partner for EU, og potentialet i det kæmpe store land er enormt. Det er dog vanskeligt at se, hvordan man kan samarbejde med et land, som foretrækker at bruge kampvogne frem for diplomati til at fremme sine egne interesser.

Derudover ligger der i den russiske udenrigspolitik det helt uoverstigelige problem, at Rusland ikke respekterer sine nabolandes ret til selvbestemmelse. Rusland anerkender ikke Ukraines ret til selv at bestemme, om landet vil gå i retning mod EU, eller om landet vil forblive i det sovjetiske hængedynd i form af den russiske toldunion.

Det er i realiteten et udslag af, at Kreml ganske enkelt ikke anerkender de tidligere sovjetrepublikkers suverænitet. Hvis det er på den måde, klaveret spiller, så er det meget vanskeligt at se, hvorledes Rusland kan samarbejde med et EU, som aldrig er stærkere end den tillid, der er mellem medlemsstaterne. Det er ganske enkelt en afgrundsdyb forskel i, hvordan verden opfattes.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce